Екатерина Захариева: Холандия и Франция пречат за приемането на България в Шенген

Екатерина Захариева: Холандия и Франция пречат за приемането на България в Шенген "Холандия и Франция пречат на България и Румъния да влязат в Шенгенската зона", заяви в интервю за „Известия“ българският министър на външните работи Екатерина Захариева.
Тя подчерта, че приемането на двете страни в Шенген съществено ще помогне на чужденците, които ги посещават, а за българските и румънските граждани това не е проблем, защото те могат да пътуват в рамките на Европейския съюз без визи.
От 2011 г. насам Европейската комисия и Европейският парламент са публикували множество резолюции и доклади, в които призовават страните от ЕС да приемат България и Румъния в Шенгенската зона, но това не е донесло видими резултати, заяви пред „Известия“ Екатерина Захариева. „Две държави – Холандия и Франция – все още изразяват опасения по повод приемането на България и Румъния в Шенген. След започването на миграционната криза мога да разбера тяхната тревога, но не мога да намеря реални аргументи за отказа“, отбеляза тя. „Към 2011 г. ние вече бяхме изпълнили всички технически изисквания, а сега, в условията на масов приток на бежанци в ЕС, доказахме своята способност да охраняваме външните граници на Евросъюза. Следователно, няма никакви основания България и Румъния да не бъдат включени в Шенгенското пространство“, каза Захариева.
Българският външен министър подчерта, че София ще продължи да води преговори с тези две страни, за да ги убеди да приемат страната в Шенген.
При това Захариева отбеляза, че отсъствието на Шенген не е проблем за българите. „Това ще бъде удобно за чужденците, които след това ще могат да пътуват в страните от ЕС с българска виза“, смята тя.
12.07.2018, 11:02 часа
866 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha