Над 27 000 полицаи са охранявали събития, свързани с европредседателството ни

Над 27 000 полицаи са охранявали събития, свързани с европредседателството ни

27 385 служители на МВР са били ангажирани по охраната на събития, свързани с европредседателството ни, съобщи вътрешният министър Валентин Радев на кръгла маса в Народното събрание.
Тя е организирана от Комисията по вътрешна сигурност в парламента и е на тема постигнатото в областта на вътрешните работи по време на европредседателството.
Радев уточни още, че 15 688 полицаи са охранявали НДК. 325 събития са се провели в София и страната, и 560 броя техника е била включена в охраната. Той уточни, че 100 % е изпълнен един от приоритетите - успешна охрана на европейските граници, както и повишаването на информация. Качеството на информацията била една от централните теми на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.
"България свърши отлична работа", похвали нашето европредседателство доктор Михаил Шпинделегер, който е генерален директор на Международния център за развитие на миграционната политика. Той също е гост на кръглата маса.
Шпинделегер уточни, че страната ни е приела европредседателството в трудни времена, тъй като през 2018г. е имало 700 хил. искания за убежище в ЕС. В Австрия например били подадени 38 хиляди във Висшия съд срещу отказ за предоставяне на убежище.
Австрийският гост изтъкна и акцентирането върху темата за Западните Балкани.
На кръглата маса се коментира и проблемът с трафика на хора. Само в рамките на нашето председателство е имало 2 национални информационни кампании и 9 местни, съобщи секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова. В институцията са били получени 68 сигнала за потенциално пострадали хора от трафик, като е било предоставена закрила на 15 пострадали от трафик на хора.

17.07.2018, 13:23 часа
973 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha