Собственикът на "Софиямед" купува ИПК "Родина"

Собственикът на "Софиямед" купува ИПК "Родина" Собственикът на най-голямата верига болници в България е купувачът на недостроения ИПК "Родина" на столичния бул. "Цариградско шосе". Михаил Тиков, който притежава болници в страната, сред които най-известна е "Софиямед", придобива имотите чрез дружеството "Изток плаза" след продажбата им от частен съдебен изпълнител.
Компанията купува недостроената сграда на бул. "Цариградско шосе", както и имотът в съседство, на който се намира бившата печатница, от която излизаха вестниците, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, за около 40 млн. лева, съобщи "Капитал".
Двата имота бяха предложени за продажба от съдебен изпълнител в две отделни процедури заради неизплатени дългове на собственика им към фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Дълговете са на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" и дъщерното му "Родина тауър", които се контролират от майката на Пеевски Ирена Кръстева.
Недостроената сграда на ИПК "Родина" се продаваше за 18 млн. лева заедно с терена от 15 дка. Съседният производствен комплекс с площ 41 дка беше с начална цена от 20.6 млн. лева. Купувачът "Изток плаза" е дал оферти почти на минимума.
Покупката ще се финансира с банков кредит, казва Тиков пред "Капитал".
Все още инвестиционните намерения на новия собственик са неясни. Наблизо обаче се намира болница "Софиямед", а тази част на София в последните години привлича основно инвеститори в офис площи. Наскоро в района беше направена и частна клиника. Според общия устройствен план на София на терена може да се построи здание до 75 метра с плътност на застрояване от 60%.
Строителството на комплекса на "Цариградско шосе" започва още преди 1990 г., а целта е там да се съберат редакциите на всички медии в столицата. После недостроеното здание трябваше да стане централа на Националната агенция за приходите. В крайна сметка през август 2012 г. дружеството "Издателско-полиграфичен комплекс Родина", контролирано тогава от Ирена Кръстева, купи от държавата 11-етажната сграда на "Цариградско шосе" и парцела от 15 декара срещу 20 млн. лв.
Приватизационната процедура предвиждаше търг, но до него беше допуснат само един кандидат – "ИПК". Съгласно приватизационния договор компанията трябваше да събори грозно стърчащата от десетилетия сграда в срок до една година. За целта беше внесена и банкова гаранция от 20 млн. лв., издадена от КТБ.
През септември 2013 г. "ИПК Родина" представи документи в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, с които претендираше за частично изпълнение на задължението си по договора, като твърдеше, че е съборила 52% от сградата, а останалите не са разрушени. Заради непълно изпълнение на поетите ангажименти в полза на АПСК бе усвоена само безспорната част от банковата гаранция в размер на 9.6 млн. лв.
В приватизационния договор имаше възможност за частично събаряне на сградата. Така компанията на Ирена Кръстева през лятото премахна сините прозорци, електроинсталацията и другите видове инсталации от двете високи тела на комплекса. Съборени бяха и няколко малки постройки в задната част на имота.
От 2013 г. насам по сградата няма особени промени.
Освен имотите на "Цариградско шосе" за продан беше обявена и зала "Универсиада". Продажната ѝ цена е малко над 15.6 млн. лева, но кандидати няма. Едноличен собственик на дружеството "Универсиада" ЕАД е "Велдер Билд" ЕАД, което има задължения към КТБ за 8.5 млн. лв. "Велдер билд" беше част от бизнес групата "Велдер", която се управляваше от Иван Джиджев.
Според Търговския регистър представител на "Универсиада" ЕАД и управител на залата е треньорът Константин Папазов.
През 2008 г. държавата продаде тайно зала "Универсиада" за 9.5 млн. лв. на "Велдер билд".
17.07.2018, 16:03 часа
2162 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha