След две години действие: Край на извънредното положение в Турция

След две години действие: Край на извънредното положение в Турция Режимът на извънредното положение в Турция, който продължи почти две години, беше прекратен. Това съобщи вестник "Йени Шафак".
За първи път режимът беше въведен на 20 юли 2016 г., непосредствено след опита за преврат на 15 юли. Той беше продължаван от турските власти седем пъти.
Докато страната живееше в извънредно положение, имаше ограничения за провеждането на протести и масови събития. Правоприлагащите органи имаха по-широки права, необходими за поддържане на сигурността. Като цяло мерките за защита на страната и гражданите от различни заплахи остават значително повишени.
За това време правителството издаде повече от 35 постановления, притежаващи силата на закон, с които уволниха от длъжност повече от 130 000 души - полицаи, адвокати, учени, преподаватели и служители на реда. Според вестник "Хюриет" уволнението им се свързва с евентуално участие във Фетхуалистката терористична организация (ФЕТО), която Анкара обвинява за организирането на опита за преврат.
Някои европейски държави и опозицията бяха критични към идеята за въвеждане и продължаване на режима на извънредно положение, поради застрашаване свободата на гражданите.
Според "Хюриет", оглавяваната от Ердоган ПСР ще внесе в парламента нов закон за борба с тероризма, който ще предоставя на властите същите възможности, които са имали по време на извънредното положение.
19.07.2018, 09:21 часа
515 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha