Ето какво се случва ако пропуснем закуската

Ето какво се случва ако пропуснем закуската Мантрата, че закуската е най-важното хранене (и никога не трябва да го пропускаме), сме я чували хиляди пъти. Разбира се че организмът се нуждае от енергия, за да премине от режим "май още спя" към активно начало на деня.
Но ако често забравяме за горния съвет, а после чакаме с нетърпение обедната почивка, за да хапнем все пак нещо днес, то нека поне сме наясно какво си причиняваме напълно съзнателно.

Диабет
Редовното пропускане на закуската повишава риска от развитие на диабет тип 2 с 20%. Когато цяла нощ не сме яли и не го направим и след ставане, а малко по-късно наваксаме с голямо количество храна, това води до нарушения на глюкозния толеранс и инсулинова резистентност. 

Сърдечни проблеми
Когато пропускаме закуската, със сигурност не вършим добро на тялото си. И не, няма значение, че ще приеме определен брой калории по-малко. Когато храненето сутрин е здравословно, има само ползи от него.
А когато отсъства от ежедневния ни режим, вероятността от сърдечни заболявания се повишава с 27%. Поне това са установили учени от Харвард.
Като най-вероятна причина за резултата се изтъква стресът, на който е подложен организма, когато го лишаваме от храна. На него той отговаря с хормонални и метаболитни промени.

Килограми
Във връзка с хормоналните промени, по-вероятно е пропуснатата закуска да се материализира в качени, отколкото в свалени килограми. Първо, хората, които закусват, в повечето случаи са поддръжници на здравословния начин на живот и знаят, че трябва да го правят.
И второ - шансът да наваксаме купата с овесени ядки чрез доста по-вредни храни преди обед е напълно реален. Така че, по-малкото понякога е повече.

Метаболизъм
Когато хапнем след събуждане, това събужда и метаболизма. Обмяната на веществата е задействана и останалата храна, която ще приемем през деня, се разгражда по-бързо и по-лесно.

Лош дъх
Да, лишаването от храна може да повлияе и на устната кухина. Обяснението е просто - със закуската стимулираме не само метаболизма, но и производството на повече слюнка като нормална част от храносмилателния процес, пише Reader`s Digest. А с нея си отиват неприятните ухания, които се носят от устата, дори след като сме си измили зъбите.

Мозък
Намалените нива на кръвната захар, които са гарантирани, ако пропуснем закуската, действат негативно на когнитивните функции. А мозъкът е органът в тялото, който има нужда от най-много енергия, за да функционира.
Със сигурност сме усещали как умствената дейност може да ни накара да озвереем от глад. А ако не сме задоволили този глад още след ставане, нека не се чудим после защо работата не ни спори и защо сякаш сме оглупели.
19.07.2018, 09:22 часа
975 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha