Приеха спорния закон, определящ Израел като национална държава на еврейския народ

Приеха спорния закон, определящ Израел като национална държава на еврейския народ След няколкогодишни усилия израелският премиер Бенямин Нетаняху постигна целта си и бе приет закон, определящ Израел като национална държава на еврейския народ, пише френският в. "Фигаро". Нетаняху успя да постигне приемането на този закон, определен като един от най-важните, с помощта на националистическата вълна. Опозицията вече разкритикува закона като расистки по отношение на израелските араби, които са над 17 на сто от населението на Израел.
В първоначалния вариант на проектозакона се съдържаха и разпоредби, по-късно оттеглени, според които при липса на приложим закон израелските съдилища трябваше да прилагат еврейското религиозно право, отбелязва френският в. "Либерасион".
Европейският съюз застана начело на критиците на закона, който отменя статута на арабския като официален език, пише британският в. "Гардиън". Говорителка на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че законът ще затрудни уреждането на израелско-палестинския конфликт въз основа на решението за две държави.
Политически лидери на израелските араби, израелски опозиционни политици и либерални еврейски организации в САЩ също изразиха притеснения, а някои от тях го сравниха с апартейд.
 Йерусалим, Израел - 2018 година
Още от създаването си Израел се бори да балансира двете си цели - да бъде едновременно еврейска и демократична държава, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Според поддръжниците на новия закон той възстановява баланса. Според критиците му - наклонява рязко везните в полза на еврейската държава. Приемането му показва възхода на ултранационалистите в израелското правителство, които бяха окуражени от победите на също толкова националистически и популистки движения в Европа и другаде по света.
Нетаняху все повече се сближава с нелиберални демокрации като Унгария, чийто крайнодесен премиер Виктор Орбан пристигна на посещение в Ерусалим само часове преди гласуването.
Правителството на Нетаняху е най-дясната и религиозна коалиция в историята на Израел, а администрацията на американския президент Доналд Тръмп му осигурява нечувана досега подкрепа от САЩ. Предвид, че опозицията е прекалено слаба, за да представлява реална заплаха, израелското правителство се възползва от преимуществото си на различни фронтове, опитвайки се да засили контрола над новинарските медии, да отслаби влиянието на Върховния съд, да ограничи действията на леви правозащитни групи, да продължи да предприема действия, представляващи фактическа анексия на Западния бряг, и да намали до минимум ефекта на многото разследвания за корупция срещу премиера. Но нито една от тези прояви на политическо влияние не е заредена с повече символика от новия закон. Приемането му обаче изложи на показ дълбоките разделения в обществото, отбелязва американското издание.
 
20.07.2018, 10:53 часа
629 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha