Държавата отпусна пари за археология в Северозапада

Държавата отпусна пари за археология в Северозапада Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране от държавата, съобщи за БТА директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова.
Министерството на културата ще финансира теренни археологически проучвания в редица обекти на територията на Северозападна България - особено в пещерите, които като карстови образувания са доста интересни обекти. Те са много и разнообразни, което показва колко богато е археологическото наследство в тази част от страната, каза Филипова.
Финансиране получава един палеолитен обект в пещерата "Редака", край белоградчишкото село Салаш. Това е обект, който е проучван, но за първи път получава финансиране от Министерството на културата .
Това лято по традиция ще продължи проучването на пещерата "Козарника", край село Орешец, където от години работи българо-френски екип от археолози.
Друг обект, който ще се проучва, се намира в района на село Граничак, община Белоградчик. Там доц. Сергей Торбатов проучва късноримска пътна станция в местността "Анище", уточни директорът.
Сред обектите, на които ще се работи и ще се проучват във Видинско, е раннонеолитно селище в местността "Градец", край село Майор Узуново, община Видин.
В известната пещера "Магурата", край село Рабиша, ще продължи заснемането с фотограметрия на праисторическите уникални рисунки, за да се постигне т.н. виртуална реалност. Към момента някои от рисунките на са били заснемани детайлно. По този проект работи доц. Стефан Александров от Националния археологически институт с музей /НАИМ/ при БАН.
Министерството на културата и тази година ще финансира и археологическите проучвания в античния град Рациария край село Арчар, където четвърта година работят група археолози под ръководството на доц. Здравко Димитров, от НАИМ при БАН.
В списъка на обектите, които получават финансова подкрепа от държавата за археологически проучвания, отново е включен и некрополът от късната бронзова епоха при село Балей, община Брегово. Обектът стана известен с т. нар. култура на инкрустираната керамика, която се е развивала по течението на Дунав преди повече от 3 400 години.
За Врачанско финансиране е осигурено за раннонеолитното селище в местността "Валога", което ще се проучва от директора на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски. Вторият обект е в местността "Градище" край прохода "Вратцата". Проучването там ще се ръководи от Нарцис Торбов, каза Филипова.
Започват и теренни археологически проучвания по трасето път I-1 /E-79/ в участъка Видин - Монтана - Враца, които ще бъдат направени от НАИМ при БАН.
За теренните археологически проучвания преди да започне изграждането на бъдещата магистрала са предвидени близо 80 000 лв., каза Фионера Филипова. Екипите на археолозите от НАИМ при БАН ще извършат издирване на археологически обекти по трасето на участъците Видин - Димово, Димово - Бела - Ружинци и Ружинци - Монтана. Срокът за изпълнение на възложената им дейност е 82 дни, а стойността на договора е над 59 000 лв.
Ще бъдат направени и археологически проучвания по трасето на участъка Монтана - Враца. Техният срок е за изпълнение е 44 дни и стойност близо 20 000 лв.
Предварителните археологически проучвания трябва да установят дали няма да бъдат засегнати или нарушени нерегистрирани археологически обекти. Целта е се документират всички археологически обекти, структури и следи независимо от техния вид и хронология, като се определи тяхното местоположение в административно-териториално отношение и се локализират прецизно с помощта на GPS или други подходящи технически средства. Необходимо е да бъдат определени и мерки за тяхното опазване, като провеждане на разкопки и наблюдение по време на строително-монтажните дейности, каза още Фионера Филипова.
21.07.2018, 08:30 часа
1577 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha