Видин домакинства за първи път старта на Дунав Ултра

Видин домакинства за първи път старта на Дунав Ултра Рекордните за всички издания до момента 36 участника ще стартират в ежегодния преход-предизвикателство по веломаршрута “Дунав Ултра”, 670 км от Видин до село Дуранкулак. Тази година изпитанието е под надслов Teamwork (екипна работа).
Вело ентусиастите ще стартират в групи “екип по двама”,  “екип по четирима”и “соло”, като в рамките на 5 дни ще изминат дистанцията на маршрута, преминавайки през всички дунавски градове на България, както и в района на 70 родни села.
Участниците няма да се състезават помежду си, а за всеки записал се в предизвикателството е най-вече индивидуално. Всички изминали успешно 670-километровата дистанция по веломаршрута “Дунав Ултра” и достигнали неговата крайна точка - Черно море, в района на село Дуранкулак, ще получат персонални грамоти и сертификати.
За първи път през тази година в събитието има и международно участие в лицето на трима представители от Румъния. Три са и дамите, които ще въртят педалите в прехода като две от тях са заявили, че ще се опитат да преодолеят дистанцията за под 48 часа.
Голямо е вълнението за събитието и сред жителите в населените места, през които участниците ще преминат. Хора от дунавски села вече анонсираха готовност да организират импровизирани пунктове, където ще посрещат най-бързите колоездачи. Активностите през последните години по веломаршрута “Дунав Ултра”, започнаха да го  сравняват като атрактивно “Ел Камино” за велосипедисти на Балканите.
По време на тазгодишното масово събитие, в Белене се готвят за традиционен мини-поход от Никопол до Белене. В село Остров ще  посрещат колоездачите-авантюристи с народни носии и домашно приготвени погачи. Жителите на селата Горни Вадин и Долни Вадин също ще очакват преминаването на бързите екипи, за да ги дарят със студени напитки, добро настроение и мотивация в един от най-отдалечените и безлюдни райони по поречието на река Дунав в България.
През последните години ежегодните преходи по веломаршрута “Добиха ” добиха популярност с каузата си за популяризиране на населените места по северната граница на страната. В този смисъл маршрутът неизменно е представян като атрактивна дестинация за велотуристи по поречието на река Дунав през Добруджа до Черно море.
В края на 2017-та година “Дунав Ултра” дори спечели категорично престижната награда “Иновация на годината в туризма” в ежегодния конкурс, организиран от Министерство на туризма.
Тазгодишното издание на прехода е с начална дата 7-ми септември, а домакин за първи път ще бъде град Видин. Участниците ще стартират от Стамбол капия -централната порта на стария град, а самият старт ще бъде даден от кмета на Видин Огнян Ценков.
Полицейски ескорт ще преведе ентусиастите между Видин и село Арчар – най-натоварения с автомобили участък по пътя на колоездачите до Черно море. Над 100 са по-важните културно-исторически, природни и археологически обекти, покрай които ще преминат велосипедистите по пътя им до крайната цел.
Любопитен факт е, че сред участниците в Дунав Ултра: Teamwork е и ултрамаратонецът Красимир Георгиев - единственият българин, преодолял успешно ада и жегата в един от най-тежките ултрамаратони за бегачи в света Badwater.
„Каузата за популяризиране на населените места по поречието на река Дунав е страхотна, подкрепям създателите на “Дунав Ултра” и твърдо вярвам, че този маршрут ще носи все повече позитиви за развитието на тази прекрасна част на България”, казва по повод участието си ултрамаратонецът.
 
27.07.2018, 13:56 часа
1201 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha