Ръст на лихвите при потребителските кредити в лева

Ръст на лихвите при потребителските кредити в лева Лихвата по потребителските кредити в лева нараства с 0,61 процентни пункта през юни в сравнение с май, отчете БНБ.
Ръст, макар и пренебрежимо малък – с 0,06 пр. пункта има и при ипотечните кредити в евро. На какво се дължи наблюдаваното покачване и сигнал ли е то, че ерата на ниските лихви е към края си? Темата коментира пред телевизия Европа финансовият анализатор Десислава Николова.
Немалък ръст на лихвите по потребителските кредити в лева през юни – 0,6 пр. пункта отчете БНБ. Ръстът е спрямо месец май, но такъв има и на годишна база. Така средната лихва по потребителските кредити се покачва до нива от 8,35%. Повишение на месечна база, макар и минимално – 0,06 процентни пункта, има и при ипотечните кредитив евро. Там обаче на годишна база се наблюдава спад с 0,51 пр. п. на годишна база до нива от 3,42%. На какво се дължи наблюдаваният ръст? На този въпрос отговори пред телевизия Европа финансовият анализатор Десислава Николова.
Според Николова няма основание за притеснение, че периодът на ниски лихви, който наблюдаваме от известно време насам, е в края си. Все пак, като става винаги във всеки пазарен цикъл, лихвените нива неминуемо започват да растат. По думите на финансовият анализатор това може да се случи през 2019, но въпросният ръст едва ли би бил толкова значим.
29.07.2018, 15:24 часа
1129 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha