Инспектори проверяват рибни стопанства и места за риболов в цялата страна /снимки/

Инспектори проверяват рибни стопанства и места за риболов в цялата страна /снимки/ Инспектори на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършват мащабни проверки на търговски обекти, рибни стопанства, плавателни съдове и места за риболов в цялата страна. Това съобщи изпълнителният директор на службата Галин Николов.
Той информира, че през последните дни са извършени изненадващи проверки на любители рибари на река Калница, рибовъдни стопанства, проверки в Черно море на даляни, мидени ферми, както и на риболовни кораби. Не са открити сериозни нарушения, което показва повишаване културата сред представителите на бранша, в това число и на любителите рибари.
Не така стои въпросът обаче с нощния улов и там ще съсредоточим всичките си сили, прилагайки закона в цялата му тежест, заяви Николов. Той уточни, че по време на нощен обход в района от Бургас до Царево инспектори на агенцията са съставили четири акта за липса на билет за извършване на любителски риболов и един акт за извършване на любителски риболов чрез косене във водите на язовир "Мандра". 
В района на езерото Дуранкулак са съставени девет акта за нощен риболов на маломерни риби, с констативен протокол са иззети въдиците на нарушителите.
При проверка на Централния рибен пазар във Варна е открито едно нарушение в обект за продажба на риба. На търговеца е съставен Акт за установяване на административно нарушение. Наложена му е глоба в размер на 500 лева. Иззета е и рибата - калкан.
Съставен е и акт на търговец, хванат повторно да продава риба на пътя Созопол - Приморско без необходимите документи. Глобата, която законът предвижда за такова нарушение, е до 6000 лева. Николов каза, че подобна търговия крие риск за купувачите и съветва риба да се купува само от регламентирани търговски обекти.
01.08.2018, 16:00 часа
1383 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha