Забраняват пушенето в пристройките с найлони на заведенията

Забраняват пушенето в пристройките с найлони на заведенията Във временните помещения пред заведенията, оградени често с найлонови стени и покриви, с които се заобикаляха забраните за пушене на закрито, вече също няма да може да се пуши. Това е една от промените в Закона за здравето, подготвени от здравното министерство и качени на сайта за съгласуване на правителството. Предвижда се до един месец засегнатите страни да дадат становища по измененията, предаде "Дневник". 
Заради различните методи, с които заведенията избягваха забраната за пушене на закрито, от ведомството предвиждат промяна в дефиницията що е то закрито помещение. Под "закрито обществено място" вече ще се разбира всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.
"От въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето", се отбелязва в мотивите на вносителите.
Предвижда се също разширяване на изделията, които ще бъдат забранени за пушене на закрито. Вече няма да е забранено само тютюнопушенето, а ще е забранено пушенето на тютюневи изделия. Според дефиницията пък "тютюневи изделия" са всички, които могат да бъдат консумирани и са съставени дори и частично от тютюн. От това се разбира, че в обхвата попадат и електронните цигари, както и модерните напоследък бездимни тютюневи изделия IQOS.
07.08.2018, 14:12 часа
745 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha