БСП поиска незабавно оставките на директора на Агенцията по вписванията и на министър Цачева

БСП поиска незабавно оставките на директора на Агенцията по вписванията и на министър Цачева Директорът на Атгенцията по вписванията Зорница Даскалова и министър Цецка Цачева да понесат отговорност за кризата с Търговския регистър и да напуснат постовете си незабавно, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция във връзка с проблема с достъпа до Търговския регистър.
Зарков поясни, че от БСП очакват отговори на редица въпроси. „Но не от председателката на Агенцията по вписванията, не от г-жа Цачева. Те трябва да понесат отговорноснт и да напуснат постовете си незабавно“, заяви Зарков. Според него оставките им се налагат поради безсмисленото им мълчание през последните дни.
Резултат на некомпетентност е кризата с Търговския регистър и реакцията на отговорните институции, заяви заместник-председателят на БСП Деница Златева. Тя поясни, че от БСП са изчакали да тръгне поне частично Търговския регистър и да се види кой ще понесе отговорност за тази безпрецедентна криза, израз на лошо управление на Агенцията по вписвания и Министерство на правосъдието. По думите ѝ са последвали две почти безименни прессъобщения, че са сезирани ДАНС, МВР и Прокуратурата.
„Днес става ясно, че четири диска от Агенцията по вписванията са изгорели и се полагат усилия за възстановяване на информацията. Другата новина от заседанието на МС е, че ще се прави мегахранилище за архиви на електронните данни след срива на Търговския регистър“, каза Златева.
Ако не последват оставките на Цачева и Даскалова - в първите дни на парламента това ще е основна точка, която ще разискваме, заяви още Крум Зарков.
„Безпрецеднтната криза с един от най-важните електронни регистри в страната не може да остане просто така. Щетите за фирмите и неправителствените организации, т.е. за онези юридически лица, които са пряко засегнати от срива на базите данни, тепърва ще се изяснява. Последиците за бизнес климата, за доверието в институциите, способността на българската държава да изгради ефективно електронно управление, са ясни. Те са трагични. Затова трябва да се носи отговорност“, коментира Зарков.
Според него пряката отговорност е на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която е допуснала това да се случи, а политическата отговорност е на министър Цецка Цачева, защото тя е била запозната с неакватността на управлението в агенцията и не е взела никакви мерки.
„Казвам съвсем убедено, че министър Цачева е знаела за проблемите, не само защото агенцията ѝ е подресорна. Разполагаме с доклад, адресиран до нея, който е съставен от Инспектората към нейното министерство. Докладът е постъпил при нея в началото на тази година. Той е от извършена проверка в Агенцията по вписванията. В него се съдържат тежки констатации за начина на управление на г-жа Даскалова и завършва с много ясна препоръка към министъра: „да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, на основание на чл. 187, ал. 1, точка 10 от Кодекса на труда“, обясни Зарков.
Той поясни, че този текст от Кодекса на труда засяга неизпълнение на трудови задължения предвидени в закона. „Т.е. поне от февруари насам министър Цачева е знаела, че Зорница Даскалова не изпълнява трудовите си задължения по закон и не е предприела никакви действия за това“, допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. По думите му информацията, че са сезирани Прокуратурата, ДАНС и МВР оставя впечатление, че става дума за външна атака - нещо, което самата агенция опроверга.
„Не сме далече от мисълта, че първоначалното внушение за хакерска атака имаше за цел да прикрие небрежността и некомпетентността при този чувствителен регистър“, поясни Зарков и обърна внимание, че последствията от тези действия ще се чувстват дълго време.
„Основната цел на Търговския регистър е да осигури яснота и сигурност в търговския оборот, вместо това днес какво се случва? Как се случва? Има ли възможности за злоупотреби, манипулации? Това са въпроси, които витаят в цялото общество“, допълни Крум Зарков. По думите му тези съмнения не могат да бъдат разсеяни от Министерство на правосъдието и от директора на Агенцията по вписванията, не и при това ръководство. 
15.08.2018, 15:54 часа
781 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha