Проф. Александър Маринов: Идва времето ГЕРБ и Борисов да се измъкват отново от властта

Проф. Александър Маринов: Идва времето ГЕРБ и Борисов да се измъкват отново от властта Идва времето ГЕРБ и Борисов да се измъкват отново от властта, заяви в предаването „12+4“ по програма "Хоризонт" на БНР политологът проф. Александър Маринов. Той изказа мнението си за напрежението в коалицията „Обединени патриоти“:
„Нанасят се поредица силни, да не кажа смъртоносни удари по коалицията „Обединени патриоти“. Разпадне ли се тази коалиция, а тя вече е в клинична смърт, разпада се и управленската коалиция. Въпросът е кой тласка Сидеров в тази посока. Единият възможен отговор, който изглежда малко вероятен, е това да са сили външни на правителството, които искат да го съборят. Втората възможност, което аз отдавна прогнозирам, е, че идва времето ГЕРБ и Борисов да се измъкват отново от властта, както го правят винаги досега. Трябва им повод. Поводът вероятно ще бъде отново невъзможността да управляват заради партньорите, тъй като те са се разпаднали, изпокарали и не може вече да се управлява. Тази логика изцяло обслужва намеренията на Борисов да се измъкне. Той никога не е изкарвал докрай управление и сега още по-малко ще има намерение да го изкара, защото нещата не са добре. Сидеров върши тази работа, а той на какво разчита, не ми е ясно“.
Политологът смята, че скоро ще трябва да се отговаря на много тежки въпроси и е по-лесно да се излезе от управлението. "Реалното положение е много по-различно от розовите сънища и отчети на правителството", категоричен е той.
Според проф. Маринов е вярно твърдението, че кризата в държавността и институциите е докарала криза в Търговския регистър:
„Едната версия е, че са изгорели дисковете, има и други версии, които циркулират. Това е само един пример как към сложни въпроси се подхожда елементарно, примитивно, все едно че завъртаме крушка на полилея. Колкото по-сложни са механизмите за управление на държавата, толкова по-сериозни изисквания има към тези, които ги ръководят. Сравненията на министър-председателя са много елементарни. Предназначението на Строителния надзор е едно. В случая става дума за управленски и политически контрол, тъй като имаме цяла Агенция „Електронно управление“.
"Защо сега, след като е избухнала такава криза, трябва да се направи подобен одит? За да се отива към електронно управление, за да се внедряват тези различни онлайн услуги, нали трябва един предварителен одит, който да установи какво е наличното състояние и доколко можем да си позволим или сме готови за такива практики. С една дума – нашата държавност е едно лустро – фино, тънко лустро, а под него е прогнило. Нищо чудно утре да се случи нещо подобно на второ и на трето място, то непрекъснато се случва в различни области. Защо тази гениална идея на Борисов да важи само за обществените поръчки за електронно управление. Навсякъде това е валидно съображение – че най-ниската цена се превърна в една вратичка за далавери“, коментира проф. Маринов.
По думите му най-важно е качеството и обществото е готово да плаща, стига да плаща за качество и надеждност.
15.08.2018, 16:04 часа
1787 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha