Видински археолог представя книга за необичайни погребални практики

Видински археолог представя книга за необичайни погребални практики Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей - Видин Ваня Ставрева. Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука, която досега се e занимавала предимно със стандартния погребален обред през периода.
Формулирането на погребални практики от тази ранна епоха като необичайни, почива изцяло върху археологически находки, а не върху интерпретации, измислици, митове и легенди, обясни авторката.
"Въпреки че става въпрос за толкова ранна епоха от историята на човечеството, за която е практически невъзможно да се установят необичайни практики, все пак на базата на проучените гробове на територията на България могат да се направят някакви първоначални изводи, които могат да претърпят в бъдеще и някакво развитие - едни да бъдат потвърдени, други - отхвърлени. Напълно възможно е да бъдат регистрирани и нови т. нар. необичайни практики. Изследвала съм над 1200 гроба на територията на България от късния енеолит и въз основа на направения анализ се оказа, че в над 200 от тях има практики, които се отличават от това, което е стандартно за периода."
Необичайните практики в погребалния обред през късния енеолит са много и от различно естество, някои от тях са останали популярни и до днес, обясни Ваня Ставрев.
"В масовото съзнание те се възприемат като мерки срещу вампири. Разбира се, не става въпрос за това, но във всеки случай са предпазни мерки срещу излизането на мъртвия от гроба, така да го кажем. Това са различни въздействия върху трупа или върху скелета."
Ваня Ставрева чака специални гости за официалното представяне на книгата си през септември във Видин. На събитието са поканени да присъстват и всички видински граждани, които проявяват интерес към необичайното в археологията./БНР
16.08.2018, 09:50 часа
1063 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha