Безпрецедентен случай: Тръмп „наказа“ бившия шеф на ЦРУ Джон Бренан

Безпрецедентен случай: Тръмп „наказа“ бившия шеф на ЦРУ Джон Бренан В набързо свикан брифинг прессекрeтарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс съобщи, че както се бе заканил, президентът Тръмп използва правото си да лиши от достъп до информация, свързана с националната сигурност, бившия директор на ЦРУ Джон Бренан. Като основание беше изтъкнато "нестабилното му поведение". После Сандърс изброи още девет души, на които Белият дом може да наложи подобно наказание, макар до момента да не е взето решение, пише в. "Вашингтон пост".
Десетимата са или известни критици на управлението на Тръмп, или в някаква степен свързани с разследването за предполагаема намеса на Русия в американските избори - тема, която продължава да тормози президента, пише вестникът.
Решението на Тръмп да отнеме правото на достъп до класифицирана информация на бившия шеф на ЦРУ беше окачествено като безпрецедентно упражняване на изпълнителни правомощия от страна на президент, решен да използва поста си за уреждане на лични сметки, отбелязва британският в. "Гардиън". Според Белия дом досегашното поведение на Бренан - отявлен критик на Тръмп - поставя под въпрос обективността му и доверието към него. Предприетата стъпка е връхна точка в ескалиращата вражда между Тръмп, показал склонност да порицава критичността, и Бренан - човек с 30-годишна кариера в разузнаването, работил при четирима президенти.
Това е безпрецедентен случай. Президентът на САЩ за пръв път решава да отнеме достъпа до поверителна информация на критик, упражнил правото си на свобода на словото, залегнало в първата поправка, коментира пред "Гардиън" бившият анализатор от ЦРУ (от 2006 до 2017 г.) Нед Прайс, работил като специален сътрудник на Барак Обама.
Бренан бе начело на ЦРУ от 2013 до 2017 г. и продължава да е уважавана личност в американската политика и човек, който не пести критики към президента Тръмп, посочва френският в. "Монд". Миналия месец той разкритикува остро обитателя на Белия дом след срещата му в Хелзинки с руския президент Владимир Путин, на която американският милиардер зае към господаря на Кремъл позиция, сметната за твърде помирителна. Бренан определи "изпълнението" на Тръмп като истинско "предателство".
Не само, че изказванията на Тръмп бяха малоумни, той е изцяло под контрола на Путин, написа той тогава в Туитър. Освен това Бренан многократно е заявявал, че руската намеса в президентските избори през 2016 г. е реална, опровергавайки съмненията, изразявани от Тръмп по въпроса, припомня френският всекидневник.
16.08.2018, 13:45 часа
617 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha