Австралийски тийнейджър проби мрежата за сигурност на технологичния гигант Apple

Австралийски тийнейджър проби мрежата за сигурност на технологичния гигант Apple Австралийски ученик, който мечтаел да работи за Apple, е хакнал компютърните системи на фирмата, съобщиха австралийски медии, като от технологичният гигант посочиха, че клиентската база данни не е била компрометирана.
Съдът за деца на щата Виктория е посочил, че тийнейджърът е разбил мейнфрейма на Apple (голямата и мощна система за обработка на данни) от дома си в предградие на Мелбърн и е успял да изтегли секретни файлове в размер на 90GB, съобщи в-к The Age, цитиран от Франс прес. В продължение на година 16-годишното момче е успявало да влиза многократно в системата, тъй като е бил фен на Apple и е "сънувал", че работи за американската фирма, посочва пред австралийския вестник неговият адвокат.
В специално изявление в петък Apple посочи, че нейни екипи "са открили неоторизиран достъп, ограничили са го и са докладвали за случая на правоохранителните органи".
Технологичният гигант, който по-рано този месец стана първата компания в частния сектор, чиято пазарната капитализация надвиши един трилиона американски долара, заяви, че иска да "увери клиенти си, че в нито един момент по време на този инцидент личните им данни не са били компрометирани".
От своя страна вестник The Age съобщава, че международното разследване е започнало  след като информацията е била предоставена на ФБР и на Австралийската федерална полиция. Федералната полиция отбеляза, че не може да коментира делото, тъй като то е все още в съда.
Изданието посочва, че през миналата година полицията е нахлула в дома на момчето и е открила хакерски файлове и инструкции, записани в компютърна папка, озаглаване "hacky hack hack". 
"Били за иззети два лаптопа на компанията Apple, като серийните им номера са съвпаднали със серийните номера на устройствата, които са проникнали във вътрешните системи на фирмата", посочват от австралийската прокурора. Били са конфискувани и един мобилен, както и твърд диск, чиито IP адреси също са съвпаднали с тези, открити при хакерския пробив, добави тя.
Трябва да се има предвид, че австралийският тийнейджър се призна за виновен, като през следващия месец неговото дело трябва да се върне в съда за произнася не присъда.
17.08.2018, 11:25 часа
619 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha