Областната управа в Монтана събра капачки за благородна кауза

Областната управа в Монтана събра капачки за благородна кауза Областна администрация – Монтана предаде 300 кг капачки втора употреба на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – Монтана. Средствата от тях ще бъдат използвани за закупуването на комбиниран фетален/пациентен монитор за нуждите на отелението по Акушерство и гинекология.
Капачките са събирани близо 3 години във фоайето на сградата на областната управа, а в кампанията  се включиха и граждани, училища, институции от цялата област. 
Цената на капачките не се различава съществено от другите пластмаси и е от 20 до 40 стотинки на кг.
"Една обикновена капачка тежи около грам, така че 30-40 обикновени капачки правят 1 стотинка. Затова сами трудно ще постигнем впечатляващи резултати, а за успешна кампания е необходима организация с много доброволци. Необходима е и отлична логистика – транспорт, склад, хора. 1 кг капачки заема около 5 литра", казаха от областната управа.
Инициативата е част от  световната кампания „World Cap Project”. В нея участват над 44 страни. Целта е да се съберат пластмасови капачки от всякакви бутилки и изделия – минерална вода, безалкохолни, бира, шампоани и всякакви други.
Всеки би се зачудил защо точно капачки? Отговорът е, че капачката е малка като обем, обикновено е по-тежка, отколкото бутилката и лесно можете да я пъхнете в джоба.
Скоро ще бъде обявена  нова кампания за събиранета на пластмасови капачки, уверяват от областната управа в Монтана. 
За какво се ползва феталния монитор? За да протече едно раждане гладко, лекарите се нуждаят от подробна информация  както за плода, така и за майката. Получават я от  външен фетален монитор. Чрез него могат да следят пулса на бебето и състоянието на майката. Цената на подобна техника варира от 1 400 до 1 800 лв. 
17.08.2018, 11:37 часа
947 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha