Връщат казармата с куп стимули за младите

Връщат казармата с куп стимули за младите Казармата се връща, но не насила, а с куп стимули за младите, които се съгласят да бъдат безплатно обучени на основни военни умения.
Офертите са заложени в проекта за доброволната казарма, за който вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заговори още в началото на годината. Министърът и неговият екип вече са на финалните редакции на проекта за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Предвидено е в средата на септември те едновременно да бъдат представени на депутатите и публикувани за широко обществено обсъждане, пише "24 часа".
Държавата да съдейства на служилите в доброволната казарма да си намират работа дори в частни фирми, е едно от предложенията на военните.
Каракачанов ще настоява дори да се въведат данъчни облекчения на компаниите, които наемат такива хора.
Отделно след доброволната казарма ще се дават препоръки за работа в държавната или общинската администрация, както и за длъжности в министерствата на отбраната и на вътрешните работи.
Предвижда се младежите, отличили се в доброволната казарма, да получават дори покана за работа в специалните служби.
Предлага се и освен да бъдат здравно осигурявани за срока на доброволната казарма, младежите да получават този бонус от държавата и в месеците след напускането ѝ. Освен това държавата ще заплаща таксите за обучение на кандидатите, които са приети държавна поръчка в университетите в страната.
Връщането на доброволната казарма е с цел да се попълнят свободните длъжности за резерви в различните формирования на въоръжените сили. Според доклада на Министерството на отбраната за изминалата година попълнените вакантни длъжности са едва 600 от близо 3000 незаети щатни бройки.
Ако идеите бъдат приети от парламента, за реализирането им трябва да се гласува допълнителен бюджет на военното министерство. Което означава, че законът може да влезе в сила най-рано от следващата година.
Предвижда се на служба да се назначават както мъже, така и жени на възраст до 28 години.
Срокът на доброволната казарма ще е 3 месеца, но с 3 месеца предварителна подготовка. Военните не предвиждат дори наличието на образователен ценз, за да се влезе в казармата. Но доброволността на хората с основно и на тези със средно и висше образование ще протича по различен начин.
При първоначалното влизане в казармата ще се сключва договор за преминаване на начална военна подготовка, която ще продължава месец. Това ще става в специален център за военно обучение към Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Такъв все още не съществува, но ще бъде създаден, обясниха за “24 часа” от министерството на отбраната.
Преди постъпване кандидатите ще преминават изпит по физическа подготовка при облекчени условия.
Също така ще минават на тестовете за психологическа пригодност и всички медицински изследвания, както това става с кандидатите за кадрова военна служба.
Настаняването, униформите, храненето и учебните занятия ще бъдат изцяло за сметка на военното министерство.
Допълнителен бонус за доброволните войници ще е безплатното медицинско обслужване.
Ще им бъдат направени и застраховки срещу смърт, неработоспособност вследствие на злополуки при изпълнение на задълженията и т.н.
При първоначалната военна подготовка неграмотните войници ще бъдат записвани на вечерни училища по тяхно желание, за да завършат средно образование.
Поради ограничения брой длъжности с изисквания за основно образование обаче не се предвижда тези доброволци да изкарат цялата казарма, а само началната военна подготовка. Но ако се запишат да си довършат гимназиалните класове, ще получават допълнително финансово стимулиране по време на ученето. След като вземат диплома за средно образование, ще могат да преминат през доброволна служба за не повече от 4 месеца. По-късно те ще бъдат зачислени към запаса.
След първия месец на начална военна подготовка за среднистите и висшистите пък ще следва възможност и за специална в батальоните в Плевен и Сливен за още 2 месеца. Това ще става със сключването на нови договори и младежите вече ще получават и финансови възнаграждения под формата на стипендия. Ако пожелаят, може още на този етап да сключат договор за кариера като професионални войници. Договорът ще е за поне 3 години.
Кандидатите могат също така и да откажат да доброволна служба и да бъдат директно зачислени към запаса след завършване на специалната подготовка.
Тези, които са избрали да изкарат доброволната военна служба за 3 месеца, ще се назначават на вакантни длъжности във войската, а по-късно според желанието им могат да сключат договор за преминаване на професионална военна служба за 3 години.
Преминалите през доброволната военна служба може да бъдат мобилизирани в мирно време при настъпване на кризи, терористични актове, природни бедствия и оказване на първа помощ, ако това е необходимо.
Досегашният модел за набиране на кадрови войници чрез конкурси ще се запази.
България ще се възползва от опита на редица европейски държави, за да въведе доброволната казарма, обясниха от Министерството на отбраната.
Сред тях са Румъния, Германия, Сърбия, Норвегия и Литва.
Най-добре развитият модел за доброволна казарма се оказва този на Германия. Още през 2011 г. там е премахната наборната военна служба и в момента държавата разчита изцяло на доброволци.
Младежите прекарват в казармата общо 23 месеца.
Федералната република обаче предлага добри финансови стимули - солидно заплащане, данъчни облекчения, детски надбавки, пари за квартира, съдействие за кариерна ориентация и допълнително финансово стимулиране при добре постигнати резултати.
Освен това за влизането в германската казарма се стимулират и чужди граждани. На тях им се предоставят добро заплащане и възможност за работа. Целта е по този начин те да се интегрират по-лесно и бързо в обществото, като заедно с това служат на държавата. Офертата вече е валидна и за легално влезлите в страната бежанци.
18.08.2018, 15:17 часа
2156 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha