Д-р Андрей Георгиев става почетен гражданин на Лом

Д-р Андрей Георгиев става почетен гражданин на Лом Най-големият дарител на община Лом в нейната история - д-р Андрей Георгиев, да бъде обявен за почетен гражданин посмъртно, решиха общинските съветници в Лом по предложение на местната администрация.
Д-р Георгиев дарил на своето училище - професионална гимназия "Найден Геров" в Лом, 2.5 милиона долара, а на община Лом - 500 000 долара. Дарението е получено преди около месец в сметките на двете институции, а по предложение на кмета Пенка Пенкова е създаден обществен съвет, който да реши как да бъдат похарчени дарените на общината средства. Засега преобладава мнението, че те трябва да отидат за възстановяване на спортна зала "Балканиада" в Лом, съобщава БТА.
Д-р Андрей Георгиев е роден в София през 1921 година. В началото на 50-те години на миналия век той емигрира в САЩ и създава там собствена клиника. Постепенно натрупва богатство, голяма част от което завещава на своето училище в Лом и на родния си град. Д-р Георгиев почина неотдавна в САЩ. По негово желание дарените средства трябва да се използват за стипендии на талантливи деца от училище "Найден Геров", които са приети за студенти в престижни университети в Европа, САЩ и у нас. От общината и от гимназията в Лом заявиха, че никой друг не е правил такова голямо дарение за тях и съобщиха, че скоро ще открият изложба с материали и снимки за живота и делото на д-р Андрей Георгиев.
20.08.2018, 15:09 часа
1588 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha