Лекарите от Враца в писмо до омбудсмана: Дълговете на болницата не са наши

Лекарите от Враца в писмо до омбудсмана: Дълговете на болницата не са наши Лекарите от врачанската многопрофилна болница за активно лечение „Христо Ботев“ написаха писмо до обудсмана на Република България Мая Манолова. В него те за пореден път настояват за редовно изплащане на заплатите им. Медиците са категорични, че натрупаните дългове на здравното заведение не са техни и не е тяхна отговорността за покриването им. Към писмото те прилагат и подписка, в която парафите си са сложили 36 служители.
Вижте пълния текст на писмото:

Уважаема госпожо омбудсман,
С настоящето писмо персоналът на МБАЛ „Христо Ботев" АД - Враца настоява за Вашето съдействие с оглед състоянието на лечебното заведение.
От една година болницата работи с критичен минимум персонал - лекари и медицински специалисти, поради нередовното изплащане на трудовите възнаграждения.
Проведохме неколкократни срещи с представители на M3 и получихме обещания за стабилилзиране на финансовото състояние, но до настоящия момент продължава нередовното изплащане на заплатите - на 22 август 2018 г. беше изплатена заплата за месец юни 2018 г.
Това води до ескалиране на напрежението сред персонала и масово напускане. Без персонал - лекари и медицински специалисти, болницата е само сграда.
МБАЛ „Христо Ботев” осигурява медицинска помощ за 200 000 население от област Враца. Тук се намира единственото Спешно приемно отделение, Отделение по трансфузионна хематология, Съдебна медицина, предстои създаването на Инвазивна кардиология и др.
В момента болницата продължава дейността си единствено заради чувството за дълг и отговорност на работещите в нея.
Персоналът на МБАЛ настоява за ясни, конкретни и точни отговори от M3 като принципал за бъдещето на лечебното заведение. Натрупаните до този момент дългове не са наши и не е наша отговорност изплащането им.
Настояваме за редовно изплащане на трудовите ни възнаграждения и корекцията съгласно браншовите споразумения.
Настояваме за структуриране на ефективно работещ управленски екип и конкретни действия за стабилизиране на болницата.
Настояваме да се преустанови негативната масирана медийна атака срещу нас, която води до отлив на пациенти
Ако настоящето състояние продължава и в следващите месеци, болницата ще се самозатвори, поради липса на персонал и отговорността за липсата на медицинска помощ за област Враца ще бъде изцяло на M3.
24.08.2018, 16:11 часа
4026 1
Коментари

Територията

26.08.2018, 20:23 часа
Верно не са ваши. На данакоплатците са и те ще ги платят повторно.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha