Епидемия от нилска треска взима жертви в съседна Гърция

Епидемия от нилска треска взима жертви в съседна Гърция 16 души починаха в резултат на вируса на западнонилската треска от общо 133 регистрирани случаи, съобщиха от гръцкия Център за предотвратяване и контрол на болестите, цитиран от БТА.
„Разпространението на вируса е доста широко и има заболявания в много общини, предимно в Атика и централна Македония”, заяви Данай Перваниду, ръководител на отдела за векторни заболявания пред гръцката национална агенция. „Тази година вирусът се появи по-рано, което бе предизвикано от високите температури и дъждовете в началото на лятото”, поясни тя.
„В момента сме в кулминацията на случаите - от средата на август до средата на септември, но очакваме нови инциденти през октомври”, каза Перваниду, препоръчвайки гражданите да предприемат подходящи мерки да се защитят.
Инфекцията се предава чрез комари и има симптоми като треска, главоболие, умора, болки в тялото, гадене и повръщане, както и обриви по кожата и подути лимфни жлези. Повечето заразени – около 80% обаче не показват симптоми, докато една пета развиват вирусна инфекция и при част от тях се стига до енцефалит или менингит. Заболяването е особено опасно за възрастните и хронично болните.
Всички починали са били над 70 годишни.
29.08.2018, 14:28 часа
841 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha