Брюксел отменя зимното време! Юнкер не ще да местим стрелките

Брюксел отменя зимното време! Юнкер не ще да местим стрелките

Европейската комисия ще предложи отмяна на зимното часово време и ще остави лятното като единствен стандарт в Европа. Това съобщи председателят й Жан-Клод Юнкер в серия интервюта за германската преса, публикувани днес.
"Милиони граждани казаха, че не искат да продължават с местенето на стрелките. Европейската комисия ще направи, каквото те казват", Юнкер бе цитиран да обещава.
През юли и август Брюксел организира допитване до европейските граждани и бизнес за промяната на часовото време, която се прави всяка пролет и есен. В отговор в Комисията са получени 4,6 милиона мнения, на фирми и частни лица, попълнили онлайн въпросника, в който се иска да се произнесат за запазване на сегашното положение или за връщане на времената отпреди 50 г., когато не е имало зимно и лятно време. Това е рекорден отзив на допитванията на Брюксел, уточни Европейската комисия.
Официално резултатите от допитването още не са огласени, но заявлението на Юнкер се коментира като потвърждение, че преобладаващото мнение е за отмяна на смяната на часовниците.
Според германската преса 80% от подадените мнения идват от Германия и те са с настояване за промяна. Говорител на Еврокомисията отказа да потвърди цифрата, но уточни, че участие в публичната консултация е регистрирано във всички държави членки, “макар и с различна интензивност”.
Очаква се Юнкер да обяви официално за намерението си и да предложи отмяна на евродирективата по време на годишната си реч пред Европейския парламент “За състоянието на Съюза”, която се очаква да произнесе на 12 септември в Страсбург.
Това означава, че лятното време ще стане европейски стандарт най-рано от началото на 2020 г., освен ако предизборната кампания за европейските избори не накара евродепутатите да ускорят законодателния процес и да го приключат в оставащите 10 месеца до вота. Съгласно европейските правила предложението на Еврокомисията трябва да бъде одобрено от евродепутатите и потвърдено с единодушие от страните членки. След това столиците ще имат поне година да се подготвят за промяната.
Очаква се дебатът за стрелките на часовника ,да се превърне в една от “горещите теми” на предизборната кампания за евроизборите през май.
Според привържениците на отпадането на зимното време новите технологии вече не налагат изкуствено удължаване на деня за пестене на енергия. Напротив, то причинява излишен стрес на гражданите да се настроят към смяната на часовия пояс, увеличава броя на пътните инциденти и струва пари на бизнеса.
Изследвания с взаимно противоречащи си резултати са направени в двете посоки обаче и досега Еврокомисията се извиняваше да не предприема действия с обяснението, че трябва да ги проучи.
Инициативата за плановете за утвърждаването на лятното време като единствен стандарт е на Европейския парламент, който от години бомбардира Еврокомисията с резолюции да отмени въртенето на стрелките. Досега екипът на Юнкер не е реагирал на апелите, но с приближаването на края на мандата му идната есен темата става приоритет с мотив, че това е волята на почти 1% от населението на Европа.
Директивата за лятното време е въведена в края на 70-те години на миналия век и урежда реда, по който държавите членки сменят стрелките на часовника. Това се прави по едно и също време за намаляване на транспортния и индустриален хаос и намаляване на щетите за общия пазар. Държавите членки обаче имат правото самостоятелно да определят часовата зона, според която се позиционират.

31.08.2018, 13:44 часа
905 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha