95-годишен гмуркач постави световен рекорд край Кипър

95-годишен гмуркач постави световен рекорд край Кипър 95-годишният Рей Уули отбеляза рождения си ден, като се спусна до останките на потъналия ферибот „Зенобия” край кипърския град Ларнака. Той достигна на дълбочина от 40.6 метра и остана на дъното 45 минути. Така Уули стана най-възрастният гмуркач в света и постижението му ще влезе в Книгата на рекордите на Гинес, съобщава БНР.
Към него се присъединиха над 200 водолази от различни водолазни училища от Кипър и чужбина, а събитието бе заснето и документирано в съответствие с изискванията на „Рекордите на Гинес”.
С успешното си гмуркане Рей Уули подобри собствения си рекорд, признат от Гинес, поставен преди година. Тогава, по случай 94-ия си рожден ден той се гмурна на дълбочина от 38.1 метра и остана под водата в продължение на 41 минути. 95-годишният британец, който живее в Кипър от 1964 г., се спусна в едно от 10-те най-известни и любими места за гмуркачи от целия свят - потъналия край острова през 1980 г. ферибот „Зенобия”.
Това е първият и последен курс на шведския ферибот, който остава завинаги край Ларнака заедно с над 100 камиона, коли и стока, които е превозвал. Катастрофата го превръща в уникален изкуствен риф. Рей Уули е ветеран от Втората световна война, служил е в Кралския флот. С гмуркане се занимава от 58 години.
02.09.2018, 12:39 часа
710 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha