Financial Times: Европа се отказва от лятното време

Financial Times: Европа се отказва от лятното време Брюксел взе решение да се откаже от ежегодното преминаване на лятно часово време и обратно, пише Financial Times. Както се отбелязва в материала на изданието, подобно решение е реакция на изследване на общественото мнение, показващо, че повечето граждани на Европейския съюз са убедени, че местенето на стрелките е вредно за здравето и са за неговата отмяна.
Съществуващата в Европа много десетилетия практика за местенето на часовниците напред лятото и назад зимата скоро може да остане в историята: правителството на Евросъюза заяви своето намерение да реагира на призивите на обществото и да се откаже от лятно време, съобщава Financial Times, позовавайки се на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Според британския вестник, г-н Юнкер в интервю пред германските медии отбелязва, че наскоро проведеното сред гражданите на ЕС онлайн-допитване, в рамките на което 84% от 4,6 милиона респонденти са се изказали за отмяната на лятното време, ясно показва, че въпросната практика „е изживяла времето си“. „Така иска народът и ние ще направим така“, обеща чиновникът.
Както отбелязва наблюдателят от Financial Times, активното участие на обществото в допитването, което се провежда на официалния сайт на ЕС през юли и август, наистина удивява Брюксел. Между другото по-голямата част от участниците в допитването идват от ограничен кръг страни – в частност от Германия, чиито граждани „отдавна се оплакват от умора и проблеми със здравето заради преместването на часовниците“. Съгласно предварителните данни, в допитването участва 4% от населението на Германия, пише в материала.
Европейският комисар по Транспорта Виолета Булц в разговор с кореспондент на Financial Times заяви, че допитването е организирано по молба на Европейския парламент, но също и в отговор на петициите от страна на гражданите на ЕС за това, че смяната на часа два пъти годишно вреди на здравето, като при това не отговаря вече на първоначалната си цел- да помага за икономията на гориво. „Очевидни признаци, че подобна икономия на енергия изобщо я има, не съществуват. Време е на заявим, че „кралят е гол, това не е нужно повече на народа“, отбеляза госпожа Булц.
Според данните на Financial Times 76% от участниците в допитването говорят, че преместването на часовниците два пъти годишно има „отрицателни“ последствия, включително вреда върху здравето и създаване на по-опасна пътна обстановка. Както заяви Булц, в момента Брюксел също така събира мнения от националните столици и някои правителства са заявили, че подкрепят инициативата за отказ от лятно време.
Чиновникът същевременно подчерта, че такива промени ще отнемат много време, тъй като процесът на преход към новата система ще трябва да се извърши много внимателно, за да се избегнат различните негативни последици, включително и тези, касаещи графика за влаковете. Според нея пълният отказ на ЕС от лятно време ще се случи не по-рано то 2021 г.
Подобна инициатива във всеки случай ще трябва да бъде одобрена от националните правителства и от Европейския парламент и всяка държава-членка на ЕС ще трябва да реши по какво време ще живее – зимно или лятно, пише в статията. Както отбелязва г-жа Булц, още от сега е ясно, че няма единно мнение сред членовете на ЕС, което отчасти се обяснява със сериозните различия в дневното време между северна и Южна Европа.
 
03.09.2018, 09:01 часа
873 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha