Ястребите имат най-доброто цветно зрение сред животните

Ястребите имат най-доброто цветно зрение сред животните Биолози от университета в Лунд установиха, че ястребите имат най-доброто цветно зрение сред животните. Те са по-добри и от хората. Това вероятно им помага да видят плячката и да я уловят, съобщи в. "Дейли мейл".
"Не мислех, че цветното зрение може да е толкова важно. Предполагах, че хищните птици просто са с по-остро зрение от хората и благодарение на него виждат обекти толкова рано и от толкова голямо разстояние" - каза Алмут Кеблер от екипа, цитиран от БТА. 
Обикновено размерът на очите определя резолюцията. Колкото по-големи са очите, толкова по-голяма е тя. Размерът им пък зависи от тялото. Колкото по-едро е то, толкова по-големи са очите.
Птиците са известни с лошата си способност да виждат контрасти. Тяхното контрастно зрение е почти десет пъти по-слабо от нашето. В това правило обаче има изключения и ястребът на Харис (parabuteo unicnctus) e едно от тях.
Шведските биолози установиха, че ако обектът е различен на цвят от обкръжението, ястребите на Харис могат да го видят на два пъти по-голямо разстояние от хората. Доброто цветно зрение е особено важно в горите, където сенките могат да объркат визуалното възприятие.
"Ястребът тежи по-малко от килограм и има малки очи. Въпреки това вижда много по-добре от нас" - каза Симон Потие, соколар, работил с биолозите.
Учените са работили с опитомени ястреби във Франция, защото в Швеция не е разрешен ловът с тези птици.
03.09.2018, 14:33 часа
743 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha