Валери Симеонов: НФСБ остава във властта, но коалиционното управление е под въпрос

Валери Симеонов: НФСБ остава във властта, но коалиционното управление е под въпрос "НФСБ остава във властта, иска промяна на политическото споразумение. Партията ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски", заяви лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов на специална пресконференция, очаквана от вчера.
Той прочете в централата на партията на "Раковски" 134 декларацията на Националния политически комитет на партията, основните моменти в която съвпадаха с декларацията, приета и огласена в неделя.
Симеонов даде да се разбере, че ако няма промяна в коалиционните отношения, ръководството на НФСБ ще постави на дневен ред оставането си във властта.
Когато твоите законопроекти не присъстват, какъв е смисълът от твоето оставане във властта, риторично попита Симеонов. И обърна внимание, че законопроектът за шума, на който той държи и който е одобрен от Министерския съвет, не минал през парламента. Цветан Цветанов, лидерът на ПГ на ГЕРБ, започнал да разсъждава дали да не се изчака малко. Ето това ни кара да сме нащрек, обобщи Симеонов.
Валери Симеонов отговори на серия въпроси дали би приел министерско кресло при евентуалните промени в правителството.
"Не мога да съм сигурен, че оставките (на тримата министри) ще бъдат приети. Имаше и други оставки, които бяха поискани и не бяха приети", посочи Симеонов.
Моите амбиции не са да "си напъхам цялата централа в Министерския съвет". Това не е редно, каза още Валери Симеонов. И посочи, че имат шестима зам.-министри, като само един от тях е член на НФСБ. Но пак не бил партийна фигура, а човек, идващ от бизнеса.
Симеонов напомни, че отдавна е против министъра на туризма Николина Ангелкова. Не му било детска мечта да оглави това министерство, но било редно този министерски пост да е на НФСБ.
Има диалог - има коалиция, няма диалог - няма коалиция. Искаме да се промени диалога в голямата коалиция и в нашата коалиция - Обединени патриоти, каза лидерът на НФСБ. И заяви, че примерният срок, който дават на партньорите си във властта е краят на септември. „Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция и да се извършат промени в нашата, в „Обединени патриоти“. Ще очакваме от ПГ на „Обединени патриоти“ да реши въпроса с ръководството на групата в докрая на септември“, заяви Симеонов.
Запитан дали искат оставката на Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединени патриоти, Симеонов сряза журналистите: "Да сте чули такова нещо?!"
След него обаче зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев обясни, че на депутатите от НФСБ по-им харесва групата да бъде ръководена колективно. Законодателните инициативи на патриотите не били предвижвани.
Необходимо е промяна на модела на управление на парламентарната група, каза Борис Ячев.
Настояваме за колективен модел на управление на ПГ на „Обединени патриоти“, каза Ячев. И посочи: „Факт е, че в рамките на близо година и няколко месеца работата в парламентарната група не върви добре. Инициативи законодателни и наши, и на колегите от ВМРО се забавят във времето, защото не могат да бъдат обсъдени, не може да бъде взето решение за подкрепа.“
След два дни заседания в неделя следобед ръководството на НФСБ излезе с остра декларация, в която протестира срещу "едноличния стил на управление на премиера Бойко Борисов". От НФСБ обявиха и, че няма да подкрепят трите оставки на министри, поискани от премиера Борисов заради трагичния инцидент край Своге - на вътрешния министър Валентин Радев, на министъра на транспорта Ивайло Московски и на министъра на строителството Николай Нанков.
В началото на пресконференцията Симеонов каза, че изразява отношение към "поредицата оставки" в правителството.
В края на пресконференцията Валери Симеонов каза, че не е много сигурен дали ще има диалог в коалицията, особено в малката. И се усъмни, че въобще ще има среща ГЕРБ - Обединени патриоти, насрочена за 18 ч днес.
Като вицепремиер той най-бил доволен от работата си по демографската политика. Благодарение на него била променена наредбата за трудовата мобилност и трудовата миграция. Така стана възможно нещо, което 30 години не беше възможно - българи извън пределите на България, да имат достъп до пазара на труда у нас, посочи той.
В края на пресконференцията Валери Симеонов обобщи още веднъж какво цели НФСБ, като изтъкна: "Дисциплиниран коалиционен партньор съм, не говоря нищо, което не ми е разрешено от останалите." "Не уволнявам. Нито заплашвам, нито се моля. Мисля, че е едно нормално политическо поведение, каквото трябва да има", бе категоричен Симеонов.
И с широка усмивка пожела на представителите на медиите: "Цветя и рози по пътя ви прашен!"
03.09.2018, 15:28 часа
796 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha