Източват изравнител „Клисура” на каскадата „Петрохан”

Източват изравнител „Клисура” на каскадата „Петрохан” Източват изравнител „Клисура” заради монтаж на шумопочистващ механизъм. Водоемът е част от каскадата „Петрохан”. Савакът на основния изпускател е отворен в 10 часа тази сутрин, съобщават от НЕК. При източването няма да бъде допусната висока вълна по коритото на река Бързия. Предприети са всички технически и организационни мерки за опазване на водите от наноси. На 1 октомври в 16 часа ще се възстанови нормалното експлоатационно състояние на съоръжението.
Изравнител „Клисура“ събира и изравнява преработените води от ВЕЦ „Бързия“ и уловените от реките Бързия и Ширине. 
Каскада „Петрохан” е изградена e през периода 1948 – 1957 г. по северните склонове на Западна Стара планина, по течението на река Бързия покрай проход „Петрохан“. Събира води и от двете страни на вододела с обща водосборна площ 96 км2.
Целта на каскадата е използването на водите за добив на електроенергия и за водоснабдяване на Монтана, Враца и 40 населени места от двете области.
Tя обхваща 3 енергийни стъпала, влючващи 3 дневни изравнителя („Петрохан“, „Остра чука“ и „Бързия“) със съответните водохващания, събирателни канали, водни кули и други съоръжения и 3 ВЕЦ с общата инсталирана мощност на централите от каскадата е 17,518 МВт.
11.09.2018, 14:28 часа
1481 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha