20 000 убийства за година в Южна Африка

20 000 убийства за година в Южна Африка Броят на убийствата в Южна Африка се е повишил отново през миналата година, показват официални статистики, като над 20 000 души са убити в цялата страна - около 57 на ден.
Общо 20 336 души са били убити през 12-те месеца до март тази година, спрямо 19 016 през предходната година.
Броят им отразява ръст от 6.9% на годишна база, един от най-високите на глава от населението след края на апартейда преди 24 години, предаде БГНЕС.
"Петдесет и седем на ден, колкото са убитите южноафриканци, граничи с положението във военната зона, докато тук има мир, няма война в Южна Африка", каза министърът на полицията Беки Келе пред репортери.
"Числата, които винаги ме плашат, са тези на убийствата", каза той.
"Южноафриканците не трябва да приемат като норма, че могат всеки ден да бъдат отвлечени, ограбени и убивани. Трябва да вземем инициативата и да променим ситуацията към по-добро".
Франсоа Беукман, който в парламента оглавява комисията, наблюдаваща полицията, описва числата като "тревожни и напълно неприемливи".
Представяйки данните на парламента, Норман Секухуне, отговарящ за изследванията и статистиката на престъпността, каза, че броят на убийствата е нараснал през последните шест последователни години.
Южноафриканската полиция често е подлагана на критики, защото не успява да намали престъпността, а шефове на полицията заявяват, че се нуждаят най-малко от още 62 000 служители.
11.09.2018, 14:55 часа
809 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha