Парламентът прие промени в Закона за културното наследство на първо четене

Парламентът прие промени в Закона за културното наследство на първо четене

Парламентът прие промени в Закона за културното наследство на първо четене. В доклада на Комисията по културата и медиите се посочва, че промените са свързани с преразглеждане на някои административни процедури по отношение на движимото и недвижимото културно наследство. Дейността по дигитализация на културното наследство ще е една от основните за министъра на културата функции по опазване на културното наследство. Предвижда се заседанията на специализираните експертни съвети да се излъчват в реално време чрез интернет страницата на Министерството на културата, предава БТА.
Разширява се законово предметът на дейност на Центъра за подводна археология с издирване, изучаване, идентифициране, опазване и представяне на културни ценности, открити под вода, с познавателна, образователна и естетическа цел.
Изменя се определението за археологически резерват.
С отделни разпоредби се предлага отстраняване на несъвършенства и пропуски в процедурите по деклариране на обекти на недвижимото културно наследство и предоставяне на статут на културни ценности. Облекчават се условията за получаване на разрешение и за вписване в регистъра за извършване на теренно археологическо проучване за лица утвърдени специалисти и с доказан професионален опит.
Създава се възможност обществените колекции да получават методическа помощ от национални и регионални музеи.
Промените предвиждат при посещения в музеи деца, учащи и хора с увреждания да заплащат намалени цени или да се освободят от заплащане на входен билет. Предлага се това да важи и за придружителите на хора с увреждания.

12.09.2018, 14:09 часа
546 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha