Европаламентът реши: Интернет гигантите да плащат за новините

Европаламентът реши: Интернет гигантите да плащат за новините Интернет гигантите вече ще трябва да заплащат за трудa на журналисти и артисти, който използват. Решението на Европарламента е част от Директивата за авторското право. То беше прието с 438 гласа „за“ срещу 226 „против“, с „въздържали се“ гласуваха 39 евродепутати.
Целта на промяната е да гарантира заплащане на артисти,  музиканти, сценаристите, издатели и журналисти, когато работата им се  използва от платформите за споделяне като „Ютюб” и „Фейсбук”, както и от новинарски агрегатори като „Гугъл нюз”.
„Много съм доволен, че въпреки силната лобистка кампания на интернет гигантите сега има мнозинство в ЕП, което подкрепя принципа за справедливо заплащане на европейската творческа дейност”, каза докладчикът Аксел Фос от ЕНП.
Същевременно, в опит да се насърчат стартиращите предприятия и иновации, текстовете изключват малките платформи. Директивата включва разпоредби за гарантиране на авторското право онлайн, без да ограничава несправедливо свободата на изразяване, с която се характеризира интернет.
„Уикипедия” и платформи за софтуер с отворен код няма да бъдат засегнати от промените.
„Оставянето на технологични филтри да се „грижат“ за спазването на авторското право в дигиталния свят може да навреди на свободната журналистика и свободното слово като цяло, както и да попречи на европейските и българските граждани да изразяват свободно мнението си в мрежата“, заяви евродепутатът Момчил Неков.
12.09.2018, 16:49 часа
541 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha