ЕС удължи санкциите си срещу Русия заради Украйна

ЕС удължи санкциите си срещу Русия заради Украйна Европейският съд потвърди налаганите от 2014 г. насам от Съвета на ЕС санкции срещу Русиязаради събитията в Украйна.
Санкциите засягат руски банки и дружества за добив и търговия с нефт и газ. Някои от засегнатите от тези мерки дружества и банки са поискали Съдът на ЕС да отмени санкциите.
В днешното решение се посочва, че Съветът на ЕС е изложил достатъчно причини за предприемането на ограничителните мерки, като е дал възможност за обжалване от страна на засегнатите. Съдът приема, че санкциите целят "Русия да плати по-висока цена за действията си за подкопаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и да се насърчи мирното уреждане на кризата".
Според съда тази цел е в съзвучие с целта да се поддържат мирът и международната сигурност в съответствие с целите на външната дейност на ЕС. Съветът може да наложи ограничения, насочени към дружества, действащи в някои области на руската икономика, в които изделията, технологиите или услугите от ЕС заемат особено важно място, се посочва в решението.
Според съда приемането на ограничителните мерки е необходимо за защитата на основните интереси и на сигурността на ЕС и за поддържането на мира и международната сигурност. Допълва се, че решението да се набележат дружества или области, които зависят от върхови технологии или експертни знания, достъпни основно в ЕС, отговаря на целта да се осигури ефикасност на ограничителните мерки и да не се допусне преодоляване на действието на тези мерки с вноса в Русия на сходни изделия, технологии или услуги от други държави.
13.09.2018, 12:03 часа
511 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha