Президентът за Младен Маринов: Няма как да подпиша указ, когато не е спазен законът

Президентът за Младен Маринов: Няма как да подпиша указ, когато не е спазен законът "Указът за освобождаването на Младен Маринов не е подписан, защото не е спазена законова процедура за съгласуване", съобщи президентът Румен Радев по време на първия Националния събор на запасното войнство, който се провежда край Казанлък.
„Няма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ”, подчерта президентът. Държавният глава заяви, че е обяснил „където трябва“ какво трябва да се направи. По този начин Радев ясно отбеляза, че проблемът не е в държавния глава, а в неспазването на закона от страна на правителството. Така президентът Румен Радев отговори на въпроса дали ще освободи от поста му главния секретар на МВР Младен Маринов, който е номиниран за министър на вътрешните работи.
„У нас някак си се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация. Няма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ“, каза президентът.
Държавният глава подчерта, че ясно е посочил какво трябва да се направи и го е обяснил където трябва. Законът трябва да се спазва на най-високо ниво, ако искаме да се спазва и по-надолу, категоричен беше Румен Радев.
„Мисля и че е малко странно да ми задавате този въпрос след случая в Перник с арестувани журналисти, който вече ни прослави по страниците на световния печат, докато вие удобно мълчахте“, посочи още президентът.
Държавният глава подчерта, че Външно министерство не координирало с администрацията на президента избора премиерът Бойко Борисов да ръководи българската делегация по време на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Форумът е в края на месеца. За последно Борисов води българската делегация на форума през 2010 г. От тогава само държавните глави са били начело на делегацията - първо Георги Първанов, а след него Росен Плевнелиев и Румен Радев.
„Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът. Проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията и дали се спазва духът на Конституцията“, заяви Радев. Президентът посочи и че Министерство на външните работи е нотифицирало в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване на президентската институция.
„Всички други впоследствие срещи, писма, те са постфактум. А между другото от писмата много ясно личи липсата на съгласуване“, подчерта още държавният глава.
Той допълни още, че очаква Министерството на отбраната да го запознае с идеята за провеждане на референдум за връщане на задължителната казарма.
„При всички положения обаче това е въпрос на широк обществен дебат“, отбеляза Румен Радев.
15.09.2018, 14:45 часа
2587 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha