Ето колко ще струва уикенд винетката

Ето колко ще струва уикенд винетката Уикенд винетката, която се въвежда от 1 януари, ще струва около 10 лева, каза на пресконференция днес председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. Той представи начините за купуване на електрони винетки за леките автомобили и превозните средства до 3.5 тона след въвеждането на новия начин за плащане за ползване на републиканските пътища.
Глосов подчерта, че няма да има промяна в цените на винетките. Ползването на всички пътища за година ще продължи да струва 97 лв, за месец - 30 лв., за седмица - 15 лв.
Стикерите, които сега показват срочността на винетките, обаче остават в миналото. Техните електронни аналози ще могат да се купят от около 500 терминала, монтирани на ключови места по пътищата и по граничните пунктове. Устройствата ще работят с дебитни и кредитни карти, но не и с пари в брой, уточни Глосов, цитиран от агенция "Фокус".
Ще има възможност и за плащания на винетките през мобилно приложение. Остава и възможността разрешение за ползване на пътната мрежа за определен период да се купи както сега - от бензиностанции, от областните пътни управления на АПИ, пощенските клонове и други познати канали.
След 15 декември всеки, чийто автомобил има винетка от сегашния тип с важаща валидност след 1 януари 2019 година, ще трябва да въведе данните й в електронната система, която ще се използва за контрол. "Ако шофьор притежава валидна винетка и пропусне да я конвертира в системата, тя няма да го отчита като нарушител и няма да му бъде наложена глоба. При спирането от контролен орган на такъв водач неговата винетка ще бъде въведена в системата на място от проверяващите, като няма да бъде констатирано нарушение", поясни инж. Глосов.
18.09.2018, 14:00 часа
902 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha