Илияна Раева награди мездренския клуб "Анелия"

Илияна Раева награди мездренския клуб "Анелия" На завършилото преди дни Световно първенство по художествена гимнастика, чийто домакин бе София, председателят на Българската федерация по художествена гимнастика /БФХГ/ Илиана Раева награди всички членове на комисии към БФХГ, сред които и Лили Николова. Председателят на мездренския клуб „Анелия“ и старши треньор на клуба получи реплика на Златните медали на Световното първенство и грамота.
На специална церемония Илиана Раева благодари за всеотдайната работа на всички в Централата.
Повече за наградите и новите тенденции Лили Николова разказва пред Марияна Йорданова.

За какви заслуги Вие и клуб „Анелия“ – Мездра получихте поредните отличия?
Л. Николова: Първата от грамотите ни е за масовизация на художествената гимнастика. По време на Световното първенство в София Илиана Раева пое инициатива да отличи всички, които имат принос за развитието на българската художествена гимнастика и достигането й до това високо ниво, на което е днес. На една от срещите бяха поканени членовете на комисиите /помощни органи на федерацията/, в това число и най-младата комисия по масов спорт. Тази комисия има за цел масовизация и участие на клубовете в Световни гимнастриади /шампионати по масов спорт/.

Разкажете повече за гимнастриадите?
Л. Николова: Това са грандиозни изключително скъпи форуми. За следващата година България е подала заявка за участие в Световния шампионат в Австрия.

Известно ли е вече кои български клубове ще вземат участие в този форум?
Л. Николова: Четири водещи клуба по гимнастика в страната са определени да вземат участие в нея, един от тях е нашия спортен клуб „Анелия“. Регламентът за участие изисква най-малко 15 състезателки и игра минимум 10 минути.

Готов ли е клуб „Анелия“ за достойно представяне на Световния шампионат по масов спорт?
Л. Николова: Доказателство за готовността на клуба е втората грамота, която е признание за приноса ни за развитието на световния и българския спорт, за постиженията на клуба, на президента и на треньорите.

Има ли нещо ново в работата Ви, което ви кара да се гордеете и което ще доведе до поредния висок връх в спортните постижения?
Л. Николова: От четири години в клуба правим съчетания по двойки и тройки. Слушайки весдесъщата Ирина Винер /дългогодишен треньор на руския национален отбор и президент на руската федерация по художествена гимнастика/ и предложението й за такива съчетания в бъдеще, знам, че това не е изненада за нас – ние вече го правим. Убедена съм, че не трябва да чакаме, а да сме готови с елитни състезателки. Отново сме пионери в това отношение. Това също е гордост за мен като президент на клуб – новатор.

Кои са новите тенденции в художествената гимнастика и как се вписват в работата Ви?
Л. Николова: Когато едно нещо е едно и също, то омръзва. Да се търси нещо ново, което да грабне състезателките и да ги мотивира не вече със своята трудност, а с атрактивността си. Световната художествена гимнастика също търси нещо различно – да се набляга на артистичността – съчетанието да е примамливо като приказка и големите звезди вече го постигат.

Какво още е нужно, за да се изправи публиката на крака?
Л. Николова: Нужно е и кокетничене с публиката, за която играеш, за да я накараш да дойде утре пак. Всеки спорт се играе заради публиката и общественото признание за него.
 
19.09.2018, 09:13 часа
666 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha