АЕЦ „Козлодуй“ дари близо 30 000 лева за ремонт на църквата в село Гложене

АЕЦ „Козлодуй“ дари близо 30 000 лева за ремонт на църквата в село Гложене АЕЦ „Козлодуй“ дари 29 500 лева за реставриране на църквата „Света Троица“ в село Гложене, научи агенция BulNews. Атомната централа е дала парите за реставриране на стенописите и извършване на частичен ремонт в светата обител, сподели кметът на Гложене Петко Петков. 
Местният управник изказа голямата си благодарност към атомната централа „От свое име, от името на църковното настоятелство и от името на всички жители на село Гложене бих искал да изкажа огромната си благодарност към ръководството на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД за оказаната подкрепа в стремежа ни да реставрираме и облагородим църквата „Света Троица“ в село Гложене. На 10.09.2018 г. Църковното настоятелство получи дарение от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД в размер на 29 500 лева, които да бъдат използвани за реставриране на иконите в църквата. Това дело означава много за всички нас. Искрено Благодаря!“
Припомняме, че църквата в момента е в много лошо състояние, като не й е правен ремонт в последните 25 години. От покрива има много течове, защото е подал на влагата и трябва да бъде изцяло ремонтиран. Има и много други повредени елементи от конструкцията на храма.
Старата църква „Света Троица“ в село Гложене е построена през 1868 г., т.е. десетина години преди Освобождението. Тя е била построена на два ката. В нея служил поп Станкул Игнатов, изпратен от Влашко, който бил старейшина на селото. Той е написал и първия регистър на населението. Гложенската църква е построена от майстор Никола Стефанов, сръбски преселник в село Търнава. 
По-късно в долния кат на църквата се помещавало общинското управление, а в горния кат е било килийното училище. Имало е и стая за даскала и до нея оджак за огън. Иконите в църквата „Света Троица" са изработени на място от зограф от град Тетевен, който е бил завършил иконописна школа. Официалното освещаване на църквата е станало през 1872 г.
 
19.09.2018, 09:39 часа
1518 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha