Цените на дървата - по-високи от миналогодишните

Цените на дървата - по-високи от миналогодишните Цените на дървесината са по-високи спрямо миналата година. Това каза инж. Станимир Божанов, директор на Регионална дирекция по горите – Бургас, пред "Фокус".
По думите му увеличението е установено след извършени проверки в държавните горски стопанства и ловни стопанства, както и в общинските горски структури.
„Към момента цената на един пространствен кубически метър с ДДС възлиза на 40 лв. в най-отдалечените от областния център стопанства – тези в Странджа, и достига до 54 лв. в най-близките до Бургас стопанства“, посочи още Божанов.
Той добави, че при общините, които продават за местното население дърва по утвърден ценоразпис, също се наблюдава скок в цената.
„При някои общини увеличението достига дори 25%. Такива е, например, Община Средец“, каза също Божанов. Той добави, че през изминалата година Общината е продавала дървесината на цена от 40 лв. с ДДС, а през тази – за 50 лв. с ДДС. По думите му към този период от годината най-търсени от местното население са широколистните дъбови дърва за огрев.
„От строителната дървесина най-предпочитани са белият и черният бор, от иглолистните видове“, добави Божанов.
19.09.2018, 14:05 часа
884 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha