Коневъд от Згориград отива на съд заради неверни данни

Коневъд от Згориград отива на съд заради неверни данни Окръжна прокуратура-Враца е предала на съд К. К. по обвинение за извършено от него престъпление, научи BulNews.bg. 
Обвиняемият е управител и едноличен собственик на дружеството „Старинни конници“ ЕООД със седалище в село Згориград. Предмет на дейност на фирмата е отглеждане, подобряване и опазване на изчезващи породи коне, обучение на млади ездачи, туристическа и търговска дейност, развъждане на коне, земеделска дейност и други.
През м. май 2014 г. К. К. депозирал в oбщинска служба „Земеделие“ - Враца заявление за подпомагане по мярка Натура 2000 за код на култура - „Постоянно затревени площи/пасища и мери за паша“. Той посочил два парцела с обща площ 271.53 хектара - единият в землището на в с. Бързия, общ. Берковица и другия във Вършец. В приложената към заявлението таблица на отглеждани животни за 2014 г. били вписани 26 коне.
Близо два месеца по-късно след подаването на заявлението за подпомагане, К. К. сключил договори за пренаемане на поземлени имоти, които представлявали земеделска земя публична общинска собственост, намиращи се в местността „Козница“.
В хода на последваща проверка за окомплектоване на всички изискуеми документи по подаденото от К. К. заявление, същите били изпратени в централно управление държавен фонд „Земеделие“ в София. Било установено, че има презастъпвания на очертаните от обвиняемия парцели с тези на други кандидати за подпомагане.
Съгласно установения ред, К. К. бил уведомен за това обстоятелство, като му бил определен двадесетдневен срок за предоставяне на допълнителни документи, доказващи правото му на ползване на дублиращите се с други кандидати площи, обаче той не го сторил.
На 15.10.2014 г. била извършена проверка на място от експерти от разплащателна агенция при ДФЗ, за която обвиняемият предварително бил уведомен и поканен да присъства. Той се явил, но не могъл да посочи със сигурност местонахождение на заявените от него парцели.
Посредством GPS, направени фотоснимки, извършен оглед на парцела и направени замервания било установено, че същия е изцяло недопустим за подпомагане, поради наличие на множество храсти, хвойна, скали и камъни. Освен това, на място не били установени следи от паша на животни, както и присъствие на такива.
Задължението на бенефициента, кандидатстващ за подпомагане по Натура 2000 е да коси тревата в определен период от годината или да осигури паша на животни. По този начин се е осигурявало поддържането на парцелите в добро земеделско и екологично състояние, запазвайки съответния им културен вид
След като видял, че длъжностните лица констатирали несъответствие на заявените от него парцели с изискванията по програмата за подпомагане, К. К. си тръгнал без да изчака края на проверката. Впоследствие той не се явил да се запознае с констатациите, отразени в контролния лист, нито направил възражения.
Размерът на претендираната сума по заявената от обвиняемия К. К мярка била определена в размер на 68 241.00 лева. Средствата се осигурявали, от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (82%), а останалите от националния бюджет на Република България.
Предвид направените констатации за недопустимост за подпомагане на заявените площи паричните средства на кандидат-бенефициента не били отпуснати. Впоследствие К.К. бил привлечен към наказателна отговорност за умишлено предоставяне на неверни сведения с цел получаване на средства от фондове на Европейския съюз и от бюджета на Република България.
Предстои делото да продължи в съда.
19.09.2018, 16:56 часа
2723 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha