Клъстер за свободно слово, медии и журналистика подкрепи медийния закон на Пеевски, но все пак имат критики /снимки/

Клъстер за свободно слово, медии и журналистика подкрепи медийния закон на Пеевски, но все пак имат критики /снимки/ "Народното събрание не трябва да е ковачница, в която се коват закони, а трябва да е лаборатория, в която работят най-способните химици и пипат с кадифени ръкавици".
С този цитат на Петко Стайнов - български юрист, дипломат и политик, Симона Велева от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) се обърна към народните представители, а поводът беше проектът за Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения, станал известен като "медийния закон на Пеевски".
Това стана по време на дискусия между собственици, главни редактори на медии и депутати по повод законопроекта, който беше приет от депутатите на първо четене през юли тази година. Той е изготвен от издателя и депутат от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева, която също е депутат. 
По време на разискването проектът получи принципната подкрепа представителите на гилдията. В разискванията участваха и председателят на Клъстер за свободно слово, медии и журналистика Кристият Коев и управителят на агенция BulNews Даниел Бузов. По време на дебатите Коев внесе предложение държавата да се оттегли от закона и да се създаде нов „Обществен съвет за медийна прозрачност“. Мотивите за това бяха, че медийните услуги са специфична обществена територия с важни обществени и социални функции. Поради признатия си характер на така наречената „четвърта власт“, публичността на данните за тяхната собственост, както и за лицата с контрол върху тях, подлежат на обществена регулация и контрол. Участието на изпълнителната власт в създаването, поддържането на Регистъра, както и налагането на санкции е неуместно поради конституционни съображения за разделението на властите и чувствителността на обществото към държавната намеса в медийната дейност.
"Новият медиен закон не си поставя задача да регулира медийни отношения в обществото. Чрез него целим да бъде ясно кой кой е – коя медия чия собственост е, как се разпространяват отделните издания", коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев, а по-късно добави: "От предпазливост не искахме да сваляме кадифените ръкавици".
Новият закон предвижда всяко печатно издание да съобщи собственика си в началото на всяка календарна година, а информацията се вписва в регистър. Проектът предлага декларирането на източниците на финансиране и собствениците на медиите, като освен печатните, включва и онлайн изданията. Идеята е печатните, електронните и онлайн медии да трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година.
Медиите ще са длъжни да подават декларации не само за собствеността по Търговския регистър, но и т.нар. "задкулисни собственици". Ето какво пише в проекта: в случай че лицето, което "фактически контролира съдържанието на медията или редакционната политика", е различно от действителния собственик (този, посочен в Търговския регистър - б.р.), това се обявява в декларация, предлагат вносителите.
Предвиждат се и санкции от 20 хил. до 30 хил. лв., ако не бъдат декларирани обстоятелствата по собствеността на медиите. Глобите ще бъдат налагани от Министерството на културата. Освен това се добавя задължение медиите да декларират и кредити, както и пари от европроекти, от държавата или от общините.
Въпреки че измененията получиха принципната подкрепа на присъстващите, към него имаше и критики и предложения за допълнения. Основните бяха за това дали декларациите да се подават пред Министерството на културата.
От Министерството на културата пък възразиха срещу задълженията, които този закон може да им вмени. "Предлаганата нова парадигма поставя Министерство на културата във функция на наблюдение на всички медии, но това не му отива", каза зам.-министъра на културата Румен Димитров и подчерта, че това може да се приеме като опит държавата да контролира медиите. Според него това трябва да се извършва от нови независими регулатори.
Подобни мнения се изказаха и от представители на медии. 
21.09.2018, 10:50 часа
779 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha