Лични лекари искат да се отказват от пациенти, но законът не го позволява

Лични лекари искат да се отказват от пациенти, но законът не го позволява Няма законов механизъм, по който личен лекар може да заяви, че не може да работи с даден човек и е добре той да не е в неговата пациентска листа". Това заяви в предаването „Преди всички“ доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той припомни, че от години предлагат това да се уреди законово, съобщава БНР.
„Причините за това може да са в лекаря, може да са и в пациента. Имали сме сигнали от колеги за пациенти, които са агресивни, заплашвали са ги без основание. Официално уреден полезен ход няма. Трябва да има реципрочност в отношенията между две страни, които имат някакво взаимодействие, не може едната да е в привилегировано положение“, коментира той.
Доц. Киров подчерта, че Сдружението е единственото, което е дало становище в периода на обществено обсъждане на Наредбата за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия, която регламентира начина за сключване на полици за причинени вреди в следствие на виновно неизпълнение на професионалните задължения на лекари, зъболекари и медицински сестри.
„Каквото имаш да кажеш, е добре да го кажеш предварително. Не е уместно да сравняваме този вид застраховане с гражданската отговорност. Всякакви такива аналогии не са редни. Тази застраховка по скоро е действие, което да подпомогне съответния пострадал или близки за починал, но не винаги в дадена ситуация има вина", категоричен бе той.
21.09.2018, 12:50 часа
1126 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha