Малина Николова: Независимостта е дело на българския народ и дело за българския народ

Малина Николова: Независимостта е дело на българския народ и дело за българския народ „Провъзгласяването на Независимостта на 22 септември 1908 година е едно от най-значимите събития в историята на България. Прокламирането на българската Независимост е триумф, символ на родолюбие, на отговорност за съдбините на държавата и на народа, извор на самочувствие и национален оптимизъм за поколения българи“, това каза в словото си по повод Деня на българската Независимост областният управител на област Враца Малина Николова. Тя подчерта в приветствието си значимостта на държавническия акт като най-висока точка на политическо самосъзнание.
Тържественото отбелязване на 110-тата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България започна с военен ритуал по издигането на националното знаме на площад „Христо Ботев“ и исторически преглед на събитията от 1908 година. 
Молебен за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. 
На организираното от Областна администрация – Враца тържествено отбелязване на 110-тата годишнина от обявяването на българската Независимост присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов и кметове на общини от областта, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов и общински съветници, директори на държавни и местни власти, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметовете на община Враца Мария Попова и Петя Долапчиева, общественици, ученици, граждани и гости на града. 
По инициатива на областния управител Малина Николова и под нейн патронаж, за първи път общините от област Враца отбелязваха заедно Деня на Българската Независимост с двучасов концерт – спектакъл „110 години Независима България“. В него участваха самодейни и професионални танцови състави, певчески и мажоретни групи от област Враца. Те пресъздадоха традициите и със своите изпълнения превърнаха Деня на Независимостта в истински празник. Тържеството завърши с голямо българско хоро, в което се включиха всички участници и гости. 
22.09.2018, 17:01 часа
939 3
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha