Сова Харис: Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ ще гласуват 24%, за БСП - 20%, за ДПС- 6,2%, ОП - 4,7%

Сова Харис: Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ ще гласуват 24%, за БСП - 20%, за ДПС- 6,2%, ОП - 4,7% Високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата. Нагласите на симпатизантите на социалистическата партия са като непосредствено преди предстоящи парламентарни избори. Обаче с твърдата си политическа линия БСП провокира привържениците на големия си опонент. Това сочат резултати от социологическо проучване на обществените нагласи, направено от "Сова Харис".
Изследването е проведено между 8 и 14 септември 2008 г. В него са участвали 1000 души над 18-годишна възраст.
Мобилизацията сред симпатизантите на ГЕРБ също е висока и по същество съотношението на силите от последните парламентарни избори се запазва. Тези, които одобряват ГЕРБ, са около 31% от гласоподавателите при 26% одобрение за БСП.
Тези, които смятат, че следващо парламентарно мнозинство трябва да състави ГЕРБ, са 31.4% срещу 27% - че това трябва да направи БСП. За отбелязване е обаче процентът на онези, които не могат да преценят кой да управлява страната - 41.6%.
Имащите доверие на лидера на управляващите Бойко Борисов са 32%, а тези, които имат доверие на лидера на опозицията Корнелия Нинова, са 26%. Трети е Красимир Каракачанов, на когото се доверяват 24%. Към момента имащите готовност (при извънредни парламентарни избори) да гласуват за

ГЕРБ са 24%,
а за Левицата - 20%.
Следват ДПС, които биха привлекли - 6.2% от гласовете,
Обединени патриоти - 4.7%,
Демократична България - 1.5%.

При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия. Понастоящем за избирателите, намиращи се в политическия център, и двата най-масови политически субекта олицетворяват статуквото. БСП предложи политическа програма, която за първи път след прехода отваря диалог за по-дългосрочно развитие на страната. Заложените идеи във "Визията" допадат на значително мнозинство от избирателите. Субектът на реализация на предложените идеи обаче остава неубедителен.
Засега нито една от водещите политически партии не поражда достатъчно доверие, за да предизвика вълната на промените. За да се проведат радикални реформи в подредбата на държавата ни, от които очевидно имаме нужда, е необходимо управляващият субект да има подкрепата на поне около 2 милиона активни граждани. Логически това може да стане или консенсусно между водещите политически сили, или с появата на нов проект, който съществено да размести политическите пластове.
25.09.2018, 13:56 часа
976 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha