Осман Октай: Американският посланик е питал за 2 неща Ахмед Доган

Осман Октай: Американският посланик е питал за 2 неща Ахмед Доган Американският посланик е питал за две неща Ахмед Доган, заяви пред "Фрог нюз" бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Ето какво ни разказа той за въпросната среща, която до този момент е обвита в тайнство:

Г-н Октай, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и лидерът на партията Мустафа Карадайъ се срещнаха с американския посланик Ерик Рубин миналата седмица. Снимка за сгледата имаше, но не и информация за какво са си говорили. Вие знаете ли нещо повече?
Само двама души могат да привикат Ахмед Доган на среща и да го извадят от леговището на Сараите. Това са посланиците на Русия и САЩ. Доган никога не е възприемал диктат от друг. Бил съм свидетел на разговори между руски, американски посланици и Ахмед Доган. Има съществени разлики в поведението им. Докато руският посланик съветва „добронамерено”, американците само задават въпроси и чакат отговори. Те не изказват никакви мнения. Веднъж извънредно бяхме привикани аз и Доган от Джеймс Пардю и тогавашният посланик на Турция.

Какъв според Вас е бил поводът за последната среща?
Сегашната среща е направено от Ерик Рубин по искане на Държавния департамент на САЩ. Той е привикал Доган и Мустафа Карадайъ. Зная, че на нея Ерик Рубин се е интересувал по две направления. Първото-известно ли е на Доган и ДПС, че под носа на българските служби у нас действат емисари на турското разузнаване? Известно ли е на Доган, че те масово пребивават в районите на ДПС и провеждат срещи с кметове, ръководители на партията и духовни водачи? Знае ли Доган за това шетане и има ли ресурс да контролира поведението на тези хора, които се намират изцяло под влиянието на турския президент Реджеп Ердоган?

Защо точно от това се е интересувал американският посланик?
През последните месеци американците са силно тревожни от факта, че Ердоган, притиснат от много проблеми, би могъл да изнесе влиянието и агресията си на Балканите. Те искат да знаят до каква степен Турция може да употреби мюсюлманите в България за свои цели. Това е голямата тема за Америка. Още по-тревожна за нея е ситуацията от единодействието между Путин и Ердоган. Другото, което американският посланик е искал да разбере, е дали и до колко Доган е подвластен на комерсиални и други зависимости. Възпроизвеждам дипломатическите въпроси, които по принцип не са така директни.

За какви комерсиални зависимости на Доган намеквате?
Американците са заинтригувани от последните действия при изкупуване на ТЕЦ-Варна от Ахмед Доган с посредничеството на Делян Пеевски. Те искат да знаят дали Доган е напълно подвластен на това задкулисие. Може ли да контролира ситуацията извън тези зависимости.

Знаете ли Доган какво отговаря?
Знам. Казва: „На мен никой не може да ми дърпа ухото”. Факт е, че някой финансира Доган в тази сделка и го прави акционер и мажоритарен собственик на 70 процента от активи за 200 млн. лв. Все едно му го подаряват. Това превръща ли го в замисим? Може ли тази зависимост да постави в зависимост всички мюсюлмани в България от зависимостите на Анкара и Москва? Американците са разтревожени от това. Притеснени са от Русия и Анкара едновременно. Българските мюсюлмани не биха били подвластни на Москва. Но шетането на турски емисари е съвсем друга заплаха.

На снимката, която публикува ДПС, Ерик Рубин, Доган и Карадайъ изглеждат доволни от проведения разговор.
Ако Ерик Рубин беше на снимката между Доган и Карадайъ, тя щеше да се счита за приятелска. Когато Рубин е застанал отляво на Доган, това означава, че той се дистанцира не само от него, но и от Карадайъ, който е официален представител на ДПС. Те са питали Рубин дали могат да публикуват снимката. Той е дал съгласие, но изрично е настоял да не се огласява разговора.

 Ако е така, то защо са снимали тогава?
Това е послание към Анкара и Москва. Рубин открито им казва, че е наясно със зависимостите на Ахмед и с техните намерения.

Интервю на Катя Илиева
25.09.2018, 18:39 часа
2679 1
Коментари

fantasyclub komenti kiorfi6e4kin

26.09.2018, 12:14 часа
666a praiat tursko nedovolstvo i pari 666a sa davat i koi znae kvo ama samo da ne spirat slav trifoneze 4e togiva izginaame
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha