Българи пълнят буретата с грозде на половин цена от Македония

Българи пълнят буретата с грозде на половин цена от Македония Масово кюстендилци пътуват до съседна Македония, откъдето купуват грозде на половин цена, спрямо тази в областния град. Най-засилено е било преминаването през граничния пункт през почивните дни, когато цели семейства са отивали на шопинг до съседката ни, обясниха митничари.
„Аз лично ходих със семейството си, където съчетах полезното с приятното. Посетихме едно местно заведение и на връщане си закупих две чувалчета с грозде. Имах малко и от моите лозя в двора. Вече успях да сложа виното и очаквам до месец да е готово за консумация“, разказва 42-годишният кюстендилец Димитър Момчилов.
По негови думи гроздето в Македония върви по 50-60 ст. за кг., при 1-1.30 лв. в Кюстендил. Сред най-търсените сортове грозде са тези, произведени в Куманово -  "Хамбургски мискет" и "Цръни вранец“.
„През миналата година си купих от тези сортове и виното ми стана изключително добро. Даже спечелих награда на един от конкурсите в Кюстендил. Тази година се надявам, че виното ще стане още по-добро“, твърди друг кюстендилец.
Според местни лозари, цената на гроздето през тази година е по-висока най-вече заради по-ниските добиви. „Дъждовете съсипаха голяма част от лозята в региона. По гроздовете половината от плодовете се скапаха, въпреки многобройните пръскания, които извърших. Това, което остана пък няма как да го дам на безценица. 1 кг. от винените сортове предлагам по 1.30 лв.“, разказва земеделски производител от района на Бобошево.
Само за сравнение през м.г. цената на гроздето по борсите в Кюстендилско вървеше между 80 ст. - 90 ст., в зависимост от сорта.
„Доколко зная има колеги, който докарват грозде и от Петричкия край. Цената му също не е по-евтина и затова тези, които имат възможност се зареждат с грозде от Македония“, обяснява търговец от Кюстендил.
Според статистиката от Областната служба „Земеделие“, лозята в  Кюстендилско са около 400 декара, като средният добив от декар ще бъде доста под този през изминалата година.
27.09.2018, 09:52 часа
837 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha