МОН към издателствата: Цената на учебниците да се снижи

МОН към издателствата: Цената на учебниците да се снижи Обичайно със старта на учебната година се заговаря и за наболелите проблеми в образователната система, за които сякаш никога няма решение. Така отново се заговори за липсата на учители, за тежките раници и за скъпите учебници.
Цените на учебниците за 9-и клас тази година удариха доста висок таван. Комплектът струва 260 лв., а това никак не се нрави на родителите, за които това не е никак по джоба. Затова и в социалните мрежи започнаха коментари в израз на голямото обществено недоволство.
Решението би било просто – да се купят учебници на старо. Тук, обаче, проблемът е доста по-сериозен, тъй като сегашните ученици от 9-и клас са по нова програма. Тоест, старите учебници не им вършат никаква работа.
Поради тази причина просветният министър Красимир Вълчев обяви, че следващата седмица ще се проведе среща с издателствата, за да се преговорят възможностите за коригиране в цената на скъпите учебни пособия, пишат от "24 часа".
"Възложил съм на служители на министерството проучване. Докладваха ми, че високите цени са само на някои издателства. Нормално е с времето да поскъпнат до някаква степен", коментира министърът по време на откриването на 58-та академична година на ПУ "Паисий Хилендарски".
Вълчев уточни, че към момента министерството не предвижда финансиране за закупуване на безплатни учебници.
Друг аспект, който Красимир Вълчев засегна, беше и проблемът с несъответствията между пазара на образованието и пазара на труда. По думите му от просветното министерство се опитват да мотивират студентите да учат повече в инженерно-технически, природоматематически и педагогически направления, за които има недостиг.
Стимулът е втора стипендия. Има и предложение за промени в Закона за висшето образование да има безплатно обучение или трета стипендия, която да покрива таксите за специалности, които подготвят кадри, за които има глад на пазара на труда.

 
28.09.2018, 16:19 часа
727 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha