Хиляди безработни останаха без помощи

Хиляди безработни останаха без помощи Близо 4500 безработни останаха без помощи тази година, защото отказаха да извършат общественополезна дейност. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане, цитирани от "Телеграф".
За да бъдат финансово подкрепени, хората без препитание най-често мият улици, чистят градинки, охраняват сгради, съобщават от общинските администрации.
По закон при отказ за полагане на общественополезен труд месечните помощи се спират за срок от два месеца, а при повторен бойкот - за две години.
2947 са трайно безработните със спрени помощи, отказали да извършат общественополезен труд за първи път, а 1525 са тези, които са направили това повторно.
За да се засили контролът, 200 безработни ще бъдат наети на работа като организатори на общественополезен труд. От Агенцията по заетостта обясняват, че тези хора ще се занимават с организирането и контрола на полагащите общественополезен труд.
Кметовете признават, че за разлика отпреди десет години, когато основен контингент на социалните програми за заетост бяха предимно роми, сега това са хора в предпенсионна възраст или младежи с основно или средно образование, както и с психични проблеми.
02.10.2018, 09:21 часа
705 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha