България е с най-лоши показатели по брой загинали и ранени на пътя в ЕС

България е с най-лоши показатели по брой загинали и ранени на пътя в ЕС Вътрешният министър Младен Маринов откри конференция за пътната безопасност. Според него катастрофите и последиците от тях са сред най-актуалните проблеми не само у нас или в Европа, а и в световен мащаб.
"По данни на Световната здравна организация всяка година около 1 200 000 души загиват при пътни произшествия в света, а цената за справяне с последиците достига милиарди долари. Актуалните тенденции сочат, че ако не се приемат спешни мерки, до 2030 година смъртните случаи, свързани с инциденти на пътя, ще са петата основна причина за смъртност в света", заяви Маринов.
Той отбеляза, че ЕС и отделните държави-членки работят активно за повишаването на безопасността по пътищата. В резултат на тази политика между 2000 г. и 2017 г. в смъртните случаи на пътя Европа са намалели с 56%. По негови думи страната ни е далеч от заложените цели в стратегията на ЕС.
Статистиката сочи и друг тревожен факт – България е сред държавите-членки с най-лоши показатели по брой на загинали и ранени при катастрофи.
02.10.2018, 11:37 часа
765 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha