Изчезва ли кешът? Японски банки въвеждат парични трансфери с блокчейн технология

Изчезва ли кешът? Японски банки въвеждат парични трансфери с блокчейн технология Япония ще стане първата голяма икономика, която предлага местна система за разплащания, базирана на блокчейн технология. Три от банките в страната ще започнат през октомври да предлагат на клиентите си безплатни трансфери в реално време чрез ново мобилно приложение, пише Financial Times.

Без повече пари в брой

Отварянето на системата MoneyTrap, която получи лиценз от Министерството на финансите миналата седмица, представлява важна стъпка за осъществяването на амбицията на Япония да ограничи употребата на пари в брой. По този начин обаче все още се извършват 80% от транзакциите в страната. Новата платформа е изработена от SBI Ripple Asia, джойнт венчър между японската SBI Holdings и американската компания за блокчейн технология Ripple.
Системата ще започне да действа в три от банките в страната - SBI Net Sumishin Bank, Suruga Bank и Resona Bank. Японските банкови институции начисляват на клиентите си около 3 долара, за да прехвърлят дори малки суми на други сметки чрез системата за вътрешни плащания Zengin, която функционира само до 15.00 ч. в делничните дни, което означава, че хората често чакат ден или повече, за да получат парите си.
В сравнение с другите държави това е доста по-бавно и скъпо. "Бихме искали да променим използването на пари в брой и междубанковите плащания в Япония, които са много неефективни", казва Такаши Окита, главен изпълнителен директор на SBI Ripple Asia и бивш служител на Агенцията за финансови услуги (FSA) в Япония. "FSA се опитва да намали паричните средства в икономиката и след като хората използват новата система MoneyTap, няма да имаме вече този проблем", смята той.

Време за промени

"Банковата индустрия в Япония все още живее в миналото без интернет - дори банките осъзнават, че трябва да се направят промени." Alipay, мобилната платформа на китайската Alibaba, пусна услуга през юни, за да осигури по-бърз и по-достъпен начин за хората да прехвърлят пари от Хонконг до Филипините чрез блокчейн системата си GCash. Неrн банков партньор е Standard Chartered.
Ripple пък предизвика спорни мнения в платежната индустрия, като се обедини с Banco Santander през април, за да предложи услуга, базирана на блокчейн технологията. Тя позволява на клиентите на испанската банка в Обединеното кралство, Испания, Полша и Бразилия да извършват трансфер в различни валути по света.
Повече от 100 финансови институции използват Ripple заради системата за съобщения, известна като XCurrent, която позволява на банките да координират трансфера на пари между валутите за секунди. Стартирането на MoneyTap в Япония обаче означава, че страната ще бъде първата, която ще разполага с блокчейн система за трансфер на пари между различните банки.
Окита обяснява, че SBI Ripple Asia е работила с консорциум от 61 японски банки по новата система и се надява, че повечето от тях ще се регистрират, за да я използват скоро. Той също така планира да разшири предлагането и да включи трансгранични плащания към списъка с услуги.
Приложението MoneyTap засега не използва криптовалутата XRP на Ripple, която е известна с това, че е евтина и универсална. Главният изпълнителен директор на компанията обаче добавя, че този вариант ще е налице в бъдеще за всички банки, които желаят да работят с него.
02.10.2018, 14:34 часа
1215 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha