Бизнесът е против да се вдига таванът на пенсиите с по-високи осигуровки

Бизнесът е против да се вдига таванът на пенсиите с по-високи осигуровки Бизнесът е против рязкото вдигане на максималният осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. По този начин ще се увеличат социалните и здравните осигуровки на работещите с около 15%.
“Немалка част от високо доходните специалисти ще се изкушат да отидат в сивия сектор”, предупреди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той е категоричен, че таванът на пенсиите не трябва да се обвързва с максималния осигурителен доход. “Ако искат да вдигнат максималната пенсия, могат да го направят с промени в Кодекса за социално осигураване. Сега е предвидено таванът на пенсиите да бъде 40% от максималния осигурителен доход. Нищо не пречи да вдигнат този процент до 45-50”, обясни Велев.
Увеличаването на тавана е страхлив и предпазлив ход от страна на управляващите, а не уместен, критикува пък депутатът от ДПС и шеф на социалната комисия на НС Хасан Адемов. Той критикува и това, че социалният министър Бисер Петков не е бил поканен на срещата на правителството със синдикатите. “Защо не се повдига въпросът да няма изобщо максимален осигурителен доход, ако се иска хората да се осигуряват върху реални доходи”, попита Адемов.
Подкрепям предложения вариант, обясни пък социалният министър Бисер Петков. Според него към това увеличение винаги се е подхождало предпазливо, защото има ефект върху приходите и разходите. И допълни, че ще се съгласи с него, защото и той има позитиви.
06.10.2018, 10:10 часа
824 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha