Деца програмират във врачанската библиотека с роботи Финч

Деца програмират във врачанската библиотека с роботи Финч За втора поредна година деца от 8 до 11 години ще програмират в регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца с роботи Финч в Европейската седмица на кодирането. Петте умни машини, наподобяващи риба са дарение от Посолството на САЩ в България със съдействието на фондация „Глобални библиотеки” - България.
Финч е нов робот за обучение по Компютърно моделиране и Информатика. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Насочен е предимно към деца от началните класове, но може да се използва и от подрастващи, тийнейджъри и студенти при първите им стъпки в програмирането. Роботите са лесни за управление и навигация. Те могат да се движат, да рисуват и сменят цветовете си. Работата с тях развива логическото, стратегическото, критическото мислене, въображението и компютърните умения.
Това е урок, който трябва да научи всеки ученик, ако планира да програмира компютри, роботи или всякакви компютризирани технологии. Демонстрации на ученици във Враца ще бъдат направени в периода 8 – 19 октомври 2018 г. в Детски отдели и в обществени библиотеки на територията на област Враца.
Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. През изминалата година в семинарите за работа с робота Финч участие са взели над 3000 млади ентусиасти. 65 000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки – предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и на различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни дигитални умения, като напр. навигиране в уеб-пространството, до утрешните основни умения за кодиране и роботика. Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще.
 
09.10.2018, 09:54 часа
659 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha