Примадона стене зад решетките: Жалва се от калоричността и качеството на храната във врачанския затвор

Примадона стене зад решетките: Жалва се от калоричността и качеството на храната във врачанския затвор Затворник от Враца осъди държавата заради лошите условия в пандиза, научи агенция BulNews. 
Делото се гледа преди дни в административния съд във Враца, където пандизчията И.Б. се ожали не само от лошите условия в затвора, но и от липсата на информация за калоричността и срокът на годност на даваната му храна. 
От документите по делото става ясно, че искът за 10 000 бона обезщетение за неимуществени вреди е заведен срещу главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в София. Затворникът бил категоричен пред магистратите, че не му е била осигурена достатъчна жилищна площ, осветление, отопление, проветряване, както и постоянен достъп до санитарен възел и течаща вода. Бил подложен и на продължителна изолация без човешко общуване, а също нямал осигурена адекватна стоматологична помощ и медицинско обслужване. Пандизчията се жалил, че няма достъп и до приготвяне на храната в помещения, а посудата не отговаряла на санитарно-хигиенните изисквания. На предоставяната му храна пък липсвали таблици с химическия и калориен състав, както и методи за установяване на нейната годност за консумация. Не му било осигурявано и безплатно облекло и обувки. Всичко това той търпял за периода от 17.05.2017 г. до 21.04.2018 г.
В хода на делото не всички претенции на затворника били одобрени, но магистратите счели, че действително И.Б. има основание да се оплаква от лошите санитарно-битови условия и най-вече липсата на постоянен достъп до санитарен възел и течаща вода през нощта. От съда постановиха, че обезщетението, което трябва да получи И.Б. от главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в София е в размер на 1 100 лева, а не 10 000 лева, както поискал мъжът.  Решението подлежи на обжалване пред ВАС.
 
11.10.2018, 08:40 часа
6996 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha